Вуруна: Војне школе пружају квалитетно образовање

Универзитет одбране, један од најмлађих државних универзитета у Србији, прославиће сутра четири године постојања, а ректор генерал-мајор Младен Вуруна поручује да војне школе настављају да пружају квалитетно образовање, а потом и запослење и могућност напредовања.

Универзитет, који обухвата Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије, тренутно похађа 1.520 студената, од чега је 99 из иностранства, 81 су официри на каријерном усавршавању, 43 су резервни официри, 100 похађа здравствену специјализацију, а 280 су самофинансирајући студенти из цивилства.

Како је у интервјуу Танјугу објаснио генерал Вуруна поновна акредитација високошколских установа и студијских програма представља највећи резултат универзитета чији је циљ да обезбеди научни приступ развоју организације војске, командовања, планирања и извођења операција у складу с мисијама Војске Србије.

"То је веома важна ствар за нас, успели смо да потврдимо квалитет у претходне пет година рада, што је веома важно и повећали број студијских програма, проширили делатност, добили већи број иностраних студената, имамо и цивилне студенте...", објаснио је генерал Вуруна.

Према његовим речима, у пету годину постојања Универзитет одбране улази с примарним циљем да свој квалитет подигне на виши ниво.

"Као кључан задатак себи смо поставили циљ да подигнемо квалитет и образовања и научно-истраживачке делатности у тесној сарадњи са оперативним саставима Војске Србије. План је и да акредитујемо нове студијске програме. Ове године имаћемо студијски програм на енглеском језику и почетак такве наставе биће посебан изазов. Идеја нам је и да неспоран квалитет каријерног усавршавања, пре свега генералштабно усавршавање, потврдимо кроз процес акредитације, како би тај процес био хармонизован с високим образовањем у Републици Србији", рекао је генерал Вуруна.

Највећи изазов, како додаје, јесте интеграција Универзитета одбране у функционалну и организациону целину, односно успостављање нове организације унутар Универзитета одбране и високоšколских установа - Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

"Када је реч о те две високошколске установе оне ренутно нису у командном смислу у саставу УО, али када је реч о високошколском образовању и научно-истраживачкој делатности, оне су потпуно интегрисане у УО. За ову годину добили смо задатак из министарског упутства за 2015. да извршимо интеграцију УО у функционалну и организациону целину. Идеја је да се успостави организација којом се ефикасније руководи, а како би се подигао квалитет образовања и усавршавања официра и будућих официра", прецизирао је генерал Вуруна.

На питање колико Универзитет одбране може да буде конкуренција, а колико партнер неком будућем универзитету који би могао да буде под окриљем Министарства унутрашњих послова, Вуруна сматра да конкуренција не постоји, да је сарадња с Полицијском академијом одлична, али и подвлачи да се на УО изучава нешто што други факултети сигурно неће имати у свом студијском програму.

"Отварање нових високообразовних установа у Србији, који испуњавају услове и стандарде које је поставио Национални савет за високо образовање, добра је ствар. Нама требају квалитетне високообразовне установе и то је за добробит државе у целини.

Облашћу којом се бавимо не бави се ниједан факултет у Србији, нити ће се бавити. То је командовање, односно управљање војним организацијама, затим организација војске и планирање и извршавање операција. То је веома специфично за војну организацију и војни универзитет", рекао је генерал Вуруна и као пример навео предмете попут стратегије, оператике, тактике, командовања, логистике одбране...

Говорећи о сарадњи с другим универзитетима у Србији генерал Вуруна је додао да је она одлична, да постоји интезивна размена наставничког кадра, посебно апострофирајући два с којима УО има заједнички студијски програм - Факултет инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу и Државни универзитет у Новом Пазару.

И инострани универзитети виде Универзитет одбране као доброг партнера.

"Сарадња је веома добра већ дуги низ година и са чешким Универзитетом обране у Брну који нам је био модел када смо правили универзитет у Србији. Наши кадети који студирају програм логистика одбране учествоваће ове године на међународној логистичкој вежби са кадетима Терезијанске војне академије Аустрије, Универзитета одбране из Брна и из Мађарске.

"Имамо добру сарадњу са домаћим и иностраним универзитетима. Имамо и добру групу иностраних студената, њих 99 на Универзитету одбране. Веће групе су из Алжира и Анголе, а имамо и мање групе из Намибије, док су остали из Грчке, САД, БиХ, Македоније, Црне горе...", навео је генерал Вуруна.

Недавно расписан конкурс за упис нових кадета и одзив претходних година, истакао је генерал Вуруна, доказ је да млади препознају Универзитет одбране као место где могу да стекну квалитетно образовање.

"Драго ми је да све више младих препознаје значај образовања и да схватају да је то инвестиција за цео живот коју не могу да изгубе. Важно је што то разумеју и што се тако односе и према себи и животу. Поред квалитетног образовања, после завршетка рада у јединицама Војске Србије, имају могућност напредовања што је специфично за војну организацију", закључио је Младен Вуруна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару