Читај ми!

Благојевић: Саниран највећи део критичних локција

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић рекао је да Србија нову кишну сезону чека спремније него прошле године. Влада Норвешке обновила три школе у општини Трстеник.

"Сада знамо да поплаве представљају реалну опасност и утолико их чекамо психолошки спремнији. У међувремену смо радили на санацији инфраструктуре за заштиту од поплава, и то је посао који траје месецима. Највећи део критичних локација је већ саниран, а све оно што није, биће готово у наредних месец дана", рекао је Марко Благојевић.

Благојевић је у Трстенику, приликом обиласка санираних школа, рекао да ћемо кишну сезону дочекати са објектима у Србјии који ће бити враћени у пређашње стање и далеко јачи и стабилнији него што су били пре мајских поплава.

"Пуно је било немара према објектима за заштиту од поплава. Газили смо преко њих, поткопавали их, узимали одатле земљу, камен и шљунак. Сада их враћањем у првобитно стање чинимо јачим", рекао је Благојевић, наводећи као пример реку Бјелицу у Лучанима која након чишћења канала, више није плавила домаћинства.

Благојевић каже да сада почиње реализација пројекта унапређења заштите од поплава, изградња нових објеката за које пројекти постоје и који скоро деценију нису били у врху приоритета, а за њих је обезбеђено финансирање из разних пројеката.

Директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима, још једном је поновио да су на годишњицу поплава најважнији објекти у Србији санирани.

Амбасадор Норвешке у Србији Нилс Рагнар Камсваг посетио је реконструисане објекте заједно са Марком Благојевиће, помоћником министра просвете, науке и технолошког развоја Зораном Костићем и представником УНОПС-а Гремом Тиндалом.  

Амбасадор Камсваг обишао је у Трстенику три школе, које су након прошлогодишњих мајских поплава, саниране донацијама те државе.

"Драго ми је што сам у Трстенику да видим како је утрошен новац који смо донирали. Видели смо да је основна школа у Грабовцу обновљена и да има нови систем грејања, чиме су смањени трошкови општине, а додатна корист је емисија штетних гасова, која је сада далеко мања", рекао је амбасадор Норвешке, додајући да је имао одличну сарадњу и са Владом Србије и са општином Трстеник.

Влада Норвешке је у санацију котларнице подручног одељења Основне школе "Миодраг Чајетинац - Чајка" у насељу Грабовац у Трстенику, која је током мајских поплава данима била под водом, уложила више од 35.000 евра и омогућила да се 50 ученика ове школе врати у своје учионице.

За санацију фискултурних сала Гимназије "Вук Караџић" и Техничке школе у Трстенику, уложено је више од 100.000 евра.

Након завршених радова на реконструкцији крова и сала, више од 1.000 ђака и чланова различитих спортских клубова, који ове сале користе, моћи ће да се врате својим редовним активностима.

Указавши да Србија пуно дугује Норвешкој, Благојевић је рекао да је 4,5 милиона евра допринос норвеске владе Србији за санацију објеката након поплаве.

"То Норвешку сврстава међу три највећа билатерална донатора након поплава у Србији", истакао је амбасадор.

Благојевић је додао да је у Трстенуку обнова оштећених објеката након поплава поприлично одмакла, да су сви објекти су већ санирани и да је исплаћена помоћ за 13 породица којима су домови уништени у поплавама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару