Читај ми!

Позив избеглицама за стамбени програм

Комесеријат за избеглице и миграције Србије позвао је избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, које нису решиле своје стамбено питање, да се евидентирају у локалном повереништву од 18. фебруара до 18. марта.

Из Комесеријата за избеглице наводе да су позив упутили ради успешног наставка спровођења Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица у Србији те да се он односи на већ евидентиране избеглице, као и на оне који до сада нису евидентирани, преноси Танјуг.

Како је истакнуто у саопштењу, избегличке породице треба да понесу документацију коју поседују како би се утврдило да ли испуњавају услов за добијање тражене помоћи - а односи се на породице које у власништву имају плац или стамбени објекат коме је потребна адпатација или доградња.

Евидентирање стамбених потреба избеглица у свим јединицама локалне самоуправе у Србији, као припрема за Регионали стамбени програм, почело је у августу 2012. године. Како евидентирање и ажурирање података о евидентираним породицама које су у стању потребе треба да буде континуирано, неопходно је наставити са наведеним активностима.

У саопштењу се подсећа и да је у септембру 2013. године у Србији почела реализација Регионалног стамбеног програма, као и да су до сада изабрани корисници за доделу пакета грађевинског материјала и монтажних кућа у оквиру првог потпројекта, док је у оквиру потпројеката два и четири у току избор корисника за решавање стамбених потреба избеглица давањем у закуп стамбених јединица са могућношћу куповине и корисника за доделу монтажних кућа.

Регионални програм стамбеног збрињавања (РСП) је заједнички вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за око 27.000 најугроженијих избегличких породица, односно за око 74.000 људи у региону.

Од тог броја 16.780 породица је у Србији, тачније око 45.000 људи, а Регионални стамбени програм Србије биће спроведен у наредних пет година кроз више потпројеката.

Регионални стамбени програм Србије вредан је 330 милиона евра, док је програм све четири земље вредан 584 милиона евра и финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару