Читај ми!

Терапија за труднице само у дому здравља?

Будуће маме које имају тромбофилију, односно поремећај згрушавања крви, велики део трудноће проводе код куће. Као терапију обично користе "фраксипарин", који у облику инјекције примају једном или два пута дневно. До пре недељу дана, труднице тврде да су терапију могле саме себи да дају, а сада морају у дом здравља. Надлежни поручују да се овај лек даје искључиво у болничким условима.

Оријана Алексић је у петом месецу трудноће и има проблем са тромбофилијом, штитном жлездом и дијабетесом. Због тога њену трудноћу лекари описују као ризичну и саветују јој мировање. Од првог дана узима лекове, а сваких седам дана њен супруг одлази у Дом здравља по рецепт. Када је прошле недеље отишао по нови, није га добио.

"Они су му рекли да то више не може, него ја морам долазити сваки дан ујутру у осам и увече у осам да би ми неко од њих дао тај лек. Он, на пример, ради од осам, и немогуће је да ме вози свако јутро. Он касни и каснио је свако јутро, онда смо схватили да то неће нико да толерише", каже Оријана.

Њена терапија је "фраксипарин", који се даје због поремећаја згрушавања крви. Првих пет месеци трудноће Оријана га је сама себи давала два пута дневно.

За то ју је, каже, обучио хематолог. У дому здравља то више не дозвољавају, рекли су јој да је то за труднице ризично. Она истиче и да није једина трудница која има тај проблем.

"Тај лек 'фраксипарин', уколико је обављена обука са пацијенткињом, она потпуно безбедно може сама себи давати, али, наравно, уз контролу и по препоруци хематолога", каже проф. др Ана Јованови из ГАК "Народни фронт".

У Министарству здравља и Републичком фонду за здравствено осигурање поручују да се инјекциони лекови попут 'фраксипарина' дају у надлежној здравственој установи, а уколико здравствено стање пацијента то не дозвољава, лек даје служба кућног лечења.

То су, тврде, препоруке Европске агенције за лекове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару