Обезбеђена средства за исплату дугова рециклерима

Влада Србије обезбедила је 1,9 милијарди динара за исплату свих преосталих дуговања рециклерима за прерађени отпад у 2014. години, изјавила је министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић је истакла, после састанка са представницима рециклажне индустрије, да су потписани уговори са седам рециклера који ће добити средства која им држава дугује, преноси Танјуг.

"Преостали уговори ће бити потписани у наредним данима док наше стручне службе обраде све пристигле податке", додала је Богосављевић Бошковић.

Према њеним речима, у законском року ће бити расписан и конкурс за текућу годину, у складу са важећом уредбом.

Саветник председника Привредне коморе Србије за екологију и одрживи развој Синиша Митровић, оценио је да је направљен квалитетан помак у начину преговарања рециклажне индустрије и државе.

Митровић је додао да је то доказ да је администрација схватила да без добрих инвестиција у животну средину нема ни квалитетног напретка, нових радних места, очувања здравља становништва, као ни адекватног одговора на климатске промене.

"Не може држава да изгуби пет одсто бруто домаћег производа на неадекватан одговор на климатске промене и зато смо уверени да су праве инвестиције у индустрију отпада, рециклажну индустрију и примену обновљивих извора енергије", истакао је Митровић.

Према проценама ПКС, Србија "сахрани" 50 милиона евра годишње због неадекватне примарне селекције отпада, навео је као пример Митровић, истакавши да се ПКС залаже за то да Србија буде центар зелене индустрије региона.

"Имамо довољно рециклажних капацитета да будемо центар индустрије, а то је нових 3.000 радних места у наредне четири године", додао је Митровић.

Приориотетан задатак је, како каже и збрињавање историјског отпада у предузећима која одлазе у стечај и да се на тај начин створе могућности за потпуно нове инвестиције у индустрији.

За директора "Е-рециклаже" Нинослава Миленковића, данашњи догађај је један од најважнијих корака, јер је систем предвидљивости пословања најзначајнији за рециклажну индустрију.

"Сигуран сам да ћемо потпуном применом принципа "загађивач плаћа" и улагањем тог новца у заштиту животне средине и будуће пројекте у тој области донети у наредне три године између 10.000 и 25.000 нових радних места", тврди Миленковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару