Ученици из Шајкаша добро, у школи није откривен хемијски агенс

Ученици Основне школе "Исидора Секулић" у Шајкашу, који су јуче смештени у болницу због симптома тровања, осећају се добро, каже за РТС државна секретарка у Министарству просвете Снежана Марковић. Сва деца су пуштена кућама. У просторијама школе до сада није откривен било који хемијски агенс, а искључена је и могућност тровања храном, саопштило је Министарство просвете.

У школи су постављени инструменти за детектовање хемијских агенса, а у сарадњи са полицијом и локалном самоуправом ангажована су лица која обезбеђују објекат, наводи се у саопштењу Министарства просвете. Директорка школе Мирјана Николић Мушицки покренула је интерни поступак прикупљања информација и изјава запослених, а у школи је формиран и тим за кризне интервенције.

Државна секретарка у Министарству просвете Снежана Марковић рекла је у Дневнику РТС-а да су код деце којој је позлило симптоми нестали петнаестак минута након што су се појавили, али да су из предострожности задржани у болници.

После инцидента, прегледано је више од 44 ученика, а њих 20 је задржано ради опсервације. Они су данас пуштени кућама.

Узрок тровања ће бити познат у року од 48 сати од узимања узорака, а Марковићева понавља да сигурно није реч о гасу који се користи за грејање.

Котларница се налази на другом крају школског дворишта и тај гас никако није могао да стигне до школске зграде, каже државна секретарка и напомиње да је утврђено да ни у котларници није цурио гас.

Зорица Андрејевић из Школског одбора ОШ "Исидора Секулић" апелује на родитеље да ништа не тумаче на своју руку, већ да се сачекају резултати коначних анализа.  

Упитана да ли су школе безбедне, Снежана Марковић је одговорила да су "безбедне колико и све остале државне установе".

Каже да све инспекције редовно спроводе контроле и да школа не би могла да ради да је утврђено да било шта угрожава безбедност деце.

Ни Институт за судску медицину у Новом Саду још нема све резултате. И јуче и данас на терену су биле и екипе београдског Градског завода за јавно здравље и комплетне резултате имаће средином наредне недеље, а између осталог контролишу и квалитет ваздуха у кабинетима за општетехничко образовање и математику.  

"Радићемо по 24 сата узорковање концентрација лако испаривих материја органских једињења. Направили смо увиђај, обишли смо све, фискултурну дворану, узели смо средства којима се одржава хигијена, радили смо тренутна мерења амонијака, сумпор-водоника, сумпор-диоксида, угљен-моноскида и ништа нисмо регистровали", објашњава др Милан Милутиновић, начелник Екотоксиколошке јединице ГЗЗЈЗ.

Директорка школе је истакла да су и после јучерашњег инцидента све инспекције, и оне које су биле надлежне и оне које нису, у рекордном року дошле и све прегледале, тако да више нема разлога за бригу.

Настава у школи "Исидора Секулић" јуче је обустављена и биће настављена тек када буде утврђено шта је узрок тровања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи