Строже контроле имовинских карата

Агенцији за борбу против корупције стигло готово 2.000 извештаја о промени имовинског стања функционера. Ове године строже контроле, рекао је за РТС заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић.

Рок за подношење ванредних извештаја о битним променама у имовинским картама истекао је 31. јануара. Актуелни, али и и бивши функсионери обавезни су да пријаве промене у имовиснком стању које су настале у претходној календарској години. Међу готово 2.000 извештаја нашли су се и подаци председника Томислава Николића, шефа дипломатије Ивице Дачића, министра здравља, бившег министра одбране, и многих других. Готово у свим пријавама, због мера штедње, стоје мање зараде функционера.

Заменик директора Агенције за борбу против корупције Владан Јоксимовић рекао је за РТС да је Агенција до сада примила 1.985 извештаја о битним променама о приходима и имовини функцонера.

"Летимичан поглед на извештај говори нам да су савесни углавном били републички функционери, нарочито рецимо судије и уопште актуелни функционери, нешто мало мање на локалној власти. Мањи број извештаја односи се на функционере који с престали да обављају јавну функцију а имају обавезу подношења битних промена у извештају о имовини и приходима две огодине након престанка обављања јавне функције.

Агенција има могућност подношења захтева за покретање прекршајног поступка. У којим случајевима углавном то чините?

Реч је о неблаговремености подношења извештаја по ступању на функцију, по престанку функције односно не подношења битних промена у извештају о имовини и приходима и у претходној години било је 153 захтева за покретање прекршајног поступка. Такође, поред прекршајних агенција има могућност подношења и кривичних пријава и у прошлој години поднели смо 14 кривичних пријава, зато што код 14 функцинера имамо основану сумњу да нису пријавили имовину, одноно пријавили су лажну имовину у намери да прикрију имовину.

Агенција почетком године доноси план провере којим утврђује које ће категорије функционера проверавати. На који начин Ви проверавате наводе о имовинском стању?

Проверу тачности потпуности података који су у извештају наведени, то се ради на начин да се са другим државним органима тесно сарађује попут Републичког геодетсог завода, Пореске управе, полиције - проверавају се наводи са пословним банкама које функционери наводе у свом извештају да ли су они тачни и потуни и дајемо могућност функционеру да се по том питању и изјасни.

Које то групе функцинера ће бити провераване ове године?

За 2015. годину су сви чланови Владе који до сада нису били у постуку конторле, затим чланови владе Аутонмне Покрајине Војводине, као и бројни директори и члавнови надзорних и управних одбора јавних предузћа чији је оснивач Република Србија, односно АП Војводине. То је редован план провере, али Агенција може отоврити и ванредну контролу имовине функцинера по пријави која је поткрепљена одређеним доказима и чињеницама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи