Тешки услови за српске раднике у Русији

Поводом смрти шест радника из Србије на сибирском полуострву Јамалу, Инспекција рада је поднела два захтева за покретање прекршајног поступка јер послодавац није проценио ризик и безбедносне услове за рад запослених.

Надлежни најављују промене законодавства, појачан надзор и сарадњу надлежних инспекција двеју земаља, са циљем да наши грађевинари убудуће буду сигурни када се упућују на рад у иностранство.

Минутом ћутања испред фирме "Велестрој", неколико десетина радника упалило је свеће за шест настрадалих колега. Како кажу, и сами су више пута одлазили на рад у Русију, а данас су многи узели своје пасоше и радне књижице.

"Вратио сам се са повредом кичме, али сам уцењен да потпишем да сам пао с кревета", каже радник Дејан Рајин.

Радници кажу да их по шесторица спава у 12 квадратних метара, а раде и по 17 сати без престанка. Објашњавају да се један уговор потписује у земљи, а други одмах по слетању, у Русију.

"Потпишемо папире да ћемо платити казну од 2.500 долара ако направимо неки ексцес", наводи радник Петар Богуновић.

У међувремену су грађевинари у Јамалу добили и информацију о промени фирме за коју раде, и да су им нови послодавци сада из "Беометал строја".

Инспекција Министарства рада наставила је контролу повезаних предузећа која су водила раднике.

"Утврђени су одређени недостаци, због чега ће Инспекција рада поднети захтев за покретање прекршајног поступка. Има недостатака и из радних односа и из безбедности здравља на раду. Што се тиче безбедности здравља на раду, послодавац није извршио оспособљавање радника за безбедан и здрав рад и не води евиденције из безбедности здравља на раду", каже Александар Томани из Министарства рада.

Међутим, како сазнајемо, та фирма није испунила услове предвиђене законом и нема потписан споразум о међусобној заштити радника са Руском Федерацијом.

"Наша екипа је управо тамо због споразума две државе. Ми имамо потписан уговор само са Немачком", каже помоћник министра за рад Зоран Лазић.

Из Привредне коморе Србије траже лиценцирање фирми, посебно оних које упућују грађевинаре на рад у иностранство.

"Инвеститори и фирме које су их преузеле узимају пасоше и не дају им пасоше док не заврше послове, тако да се ту дешава кривично дело", објашњава Виктор Кобјерски из ПКС.

Из српске амбасаде у Москви потврдили су нам да су руске федералне службе разговарале са свим радницима који су за време пожара били у баракама и да се ускоро очекује званично саопштење о именима настрадалих, али и о одговорнима за несрећу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи