Са Косова избегло више од 100.000 људи?

Неки медији пишу да је од августа прошле године до данас са Косова избегло више од 100.000 људи, али да званичници крију тај податак, док други тврде да је и тај број знатно већи, те да прелази шест одсто укупног броја становништва Покрајине, који се процењује на нешто мање од два милиона. Илир Деда из покрета "Самоопредељење" наводи да је избегло око 230.000 људи.

Приштински експерти упозоравају да се Косово "немилосрдно празни", што укупну ситуацију, сматрају, чини алармантном и са несагледивим последицама, те позивају Владу да предузме адекватне мере како би се исељавање Албанаца зауставило, преноси Танјуг

Историчар Хакиф Бајрами страхује да "иза оваквог масовног одласка Албанаца стоји неки тајни договор светских моћника".

Његов колега, професор демографије Рифат Блаку каже да је "ово тектонски поремећај за Албанце на Косову".

Аналитичар Дукађин Горани сматра да је масовни одлазак Албанаца на неки начин "демонстрација против владиних економских политика" јер су, како каже, људи веома незадовољни зато што немају наду за бољи живот.

Његов колега Фатмир Шехоли сматра да досадашње косовске владе никада нису озбиљно схватиле међународне извештаје о прогресу Косова – који су у континуитету говорили о лошем економском стању на том подручју.

Позивајући се на податке Удружења "Мајка Тереза", које делује на Косову, Шехоли каже да 18 одсто становништва живи у екстремном сиромаштву са 0,90 центи на дан, док 27 одсто њих живи у сиромаштву са свега 1,40 евра на дан, а да је незапосленост већа од 60 одсто радно способног становништва.

Највећи непријатељ Косова је, каже Шехоли, корупција, организовани криминал и клијентелистички приступ запошљавања у косовским институцијама.

"Људи су очекивали промене након избора у јуну прошле године и, увидевши да их неће бити, наде су нестале, а они су своје судбине и судбину својих породица ставили на коцку упућујући се у земље ЕУ", навео је Шехоли.

Посланик покрета "Самоопредељење" Илир Деда каже да никада није чуо да неко бежи из протеста.

"Али људи беже јер се 15 година после рата наставља угњетавање ове земље и не виде будућност и онда треба то назвати правом речју – а то је угњетавање, злоупотреба и убијање наде, што се десило у протеклих годину дана", наводи Илир Деда.

Приштински медији пак примећују да је веома чудно и неприхватљиво да нико од лидера политичких странака, изузев лидера АБК Рамуша Харадинаја, који је недавно заплакао на аутобуској станици када је видео масу својих сународника како беже са Косова, није покушао да то заустави и тим људима да бар мало наде.

Медији такав приступ политичара сматрају њиховим страхом да се суочавају са масом која напушта Косово.

Претходно су званичници косовске владе навели да су већ почели да примењују прве мере за заустављање масовног исељавања Албанаца са Косова и Метохије преко Мађарске ка земљама ЕУ, које приштински експерти сматрају највећим егзодусом још од времена Османлија.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи