Више од сто интернет педофила откривено од 2010.

Полиција је, у акцији "Армагедон" усмереној ка сузбијању дечје порнографије на друштвеним мрежама од 2010. ухапсила више од 100 особа, речено је на обележавању Међународног дана безбедног интернета.

Уз репресивне акције, које ће бити настављене, појачан је рад и на превентивном деловању како би се млади упознали са опасностима које им прете на друштвеним мрежама, истакнутно је на трибини, преноси Танјуг.

Неопходно је, како би се омогућило младима да на најбољи начин користе друштвене мреже и стичу нова знања и појачана активност свих у друштву како би се спречиле злоупотребе Интернета, оценили су учесници трибине.

Трибину "Сексуално експлицитни селфији малолетних особа: одговор државних институција" у Клубу посланика организовало је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Саветник министра просвете Милован Шуваков је истакао да мора постојати системски одговор свих у друштву како би се спречиле разне злоупотребе друштвених мрежа, а којима су посебно изложени најмлађи.

Навео је да је по резултатима истраживања које је то министарство спровело у сарадњи са УНХЦР-ом, од 4.000 испитаника њих око две трећине било изложено неком виду дигиталног насиља.

Начелник Одељења МУП-а за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић је упозорио да су "интернет предатори" присустни на друштвеним мрежама и свуда у свету.

Навео је да је од покретања акције "Армагедон", у 2010. години у Србији ухапшено више од 100 особа због разних кривичних дела везаних за децју порнографију.

Према његовим речима, МУП Србије, у оквиру те акције сарађује с бројним колегама широм света и размењује информација како би се открили "интернет предтори".

Живановић је препоручио младима да уколико примете било шта необично на друштвеним мрежама да одмах о томе обавесте родитеље или наставнике.

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Сава Савић је навео да је то министарство подржало око 80 пројеката из области информационих технологија од којих је двадесетак усмерено ка заштити деце на друштвеним мрежама.

Савић је, подсетивши да друштвене мреже омогућавају младима стицање низа нових знања упозорио на неопходност заједничке акције свих како би се при томе спечиле злоупотребе деце.

Међународни дан безбедног интернета установљен је пре 12 година како би се и тиме скренула пажња на улогу и одговорност свих у друштву у заједничком стварању бољег интернет окружења за децу.

Међународна кампања, која промовише сигурну и одговорну употребу нових технологија и интернета, обележава се данас широм света, под слоганом "Створимо бољи интернет заједно".

Посебни догађаји у оквиру обележавања се организују у више од 80 земаља, укључујући и Србију која је на овом пољу активна од 2009. године са пројектом "Кликни безбедно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи