Читај ми!

Гашић: Бољи дани за војно ваздухопловство

Министар одбране Братислав Гашић обишао је на аеродрому "Батајница" дежурне припаднике ловачке авијације војног ваздухопловства који су у новогодишњој ноћи задужени да брину о безбедности неба над Србијом.

Министар Гашић је после разговора са пилотима и ваздухопловним особљем најавио, у изјави новинарима, боље дане за војно ваздухопловство у погледу летења и снабдевености горивом.

Гашић је, подсетивши да дуги низ година у војно ваздухоплoвство није улагано, навео да су жеља и воља пилота и њихов ентузијазам одржали потребан ниво оперативних способности тог вида Војске Србије.

Министар одбране је истакао и да ће у 2015. години том виду Војске Србије бити враћен назив Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана.

"У 2015. години пилоти могу да очекују да ће летети за разлику од 2010. и 2011, када су имали само по два и по сата налета", рекао је Гашић додавши да су пилоти у овој години имали по 40 сати налета.

Према његовим речима, обезбеђено је и стабилно снабдевање горивом, што је у претходним годинама такође био проблем, а ваздухоплови су исправни.

Гашић је напоменуо и да је једна од тема на маргинама недавног Самита Кине и 16 премијера у Београду било и питање шта мислимо о кинеским авионима у контексту могућности набавке путем робне размене.

Упитан о казнама које му је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изрекао јер Министарство одбране није дало новинару одређене податке о војном ваздухопловству, Гашић је одговорио да никада неће да дозволи да буде одата војна тајна.

"Казнио ме је више пута, казнио ме је за нешто за шта је ваљда требало да казни оног који је 2008. године био министар... Ми смо дали информације новинару који је тражио, али онај део који не задире у државну и војну тајну", објаснио је Гашић.

Он је истакао и да Шабић "може да ме кажњава колико год хоће" нагласивши да "војну тајну нећу никада да одам ма колико то да ме кошта, јер не желим да ме сутра било ко хапси за нешто што је од државне важности".

"Моја порука Шабићу је да може да ме кажњава колико год хоће, али онај део који не може да се да (јавности) просто не може и ту прича стаје", рекао је Гашић.

Командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Предраг Бандић, истакао је да су припадници те јединице ангажовани 365 дана годишње, 24 сата, и да се, у испуњавању задатака новогодишња ноћ неће разликовати од било које друге ноћи.

"Пилоти су спремни да у пуној борбеној опреми полете у најкраћем могућем времену и одговоре евентуалном безбедносном ризику изнад Србије", рекао је Бандић.

Према његовим речима, дежурни припадници војног ваздухопловства су професионалци и одговорни људи који ће ноћас бринути о безбедности неба над Србијом.

Са Гашићем су припаднике војног ваздухопловства обишли и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант војног ваздухопловства Ранко Живак.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи