Читај ми!

Нови протест студената Филозофског

Студенти Филозофског факултета поново су организовали протест на том факултету јер, како тврде, и даље нису испуњени сви њихови захтеви због којих су више од два месеца штрајковали и блокирали рад факултета.

Делегати студената рекли су новинарима да је циљ данашњег протеста да укажу да нису сагласни с тиме што, иако је договорена деблокада факултета, управа још није повукла дисциплинске и кривичне пријаве против појединих студената.

Истакли су да су њихови захтеви остали исти.

Како је рекао један од делегата студената који се није представио, студенти очекују да управа повуче пријаве против њих, како не би били кривично гоњени или имали проблема због тога.

Студенти указују да је неоправдано да цена испитних пријава буде 400 динара, као да није примерена висина ЕСПБ бодова на основу којих се утврђује школарина.

"Нема основа да цена једног бода буде толика, као и да цена испитних пријава неосновано буде 400 динара и сматрамо да то не треба да буде толико, а што се тиче дисциплинских пријава морамо да заштитимо студенте који су се изборили за студентске интересе", рекли су делегати студената.

Они се залажу за смањење школарина за самофинансирајуће студенте и да они који су почели да студирају 2006. године заврше факултет по болоњском систему.

Један од услова, који се односи на висину бодова, био је услов за деблокаду факултета, подсећају студенти.

Кажу и да је проблем што је због штрајка, односно блокаде један цео испитни рок укинут, а други сведен на четири дана и да ће се преговори са управом, односно професорским колегијумом, одвијати у више фаза.

Како је рекао један од делегата, разговори још нису почели, али је договорено да се преговори одложе "за одређене периоде у децембру".

Иначе, блокада студената Филозофског факултета прекинута је пре пет дана, након што је факултет 55 дана био у блокади и настава је од 3. децембра почела да се одвија нормално.

Студенти који су готово два месеца протестовали изгласали су прекид блокаде јер су од Савета факултета и декана добили обећање да ће бити испуњени њихови кључни услови о упису и полагању испита.

"Настава се од данас одвија нормално, што није био случај у претходних 55 дана колико је трајала блокада студената", изјавио је тада декан Филизофског факултета Милош Арсенијавић и изразио задовољство што је коначно пронађено решење и постигнут договор са студентима којима је одобрен захтев за бесплатну пријаву испита до 70 ЕСПБ бодова.

"Студент који је у претходној школској години остварио буџетски статус 48-60 бодова, у наредној школској години може да пријави максимално 70 ЕСПБ бодова, што укључује и заостале бодове, да би се спречила могућност онога што смо звали штековање бодова, без финансијске надокнаде", нагласио је Арсенијевић на конференцији за новинаре.

Додао је да се Министарство просвете са овом одлуком у потпуности сложило.

Према његовим речима, направљен је и план за обнову семестра, а поред радних дана, предвиђено је да се настава одржава и суботом и то 6, 13. и 27. децембра у циљу брже надокнаде пропуштеног.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару