Читај ми!

Дуге листе чекања на терапију зрачењем

Нема тачних података о томе колико пацијената у овом тренутку чека на терапију зрачењем, као што се не зна ни колико оболелих од малигних болести није дочекало терапију. Тренутно се на зрачење најдуже чека у Институту за онкологију у Сремској Каменици. Надлежни поручују да би ситуација ускоро требало да буде боља и најављују набавку нових апарата за зрачење.

Апарати у крагујевачком Клиничком центру стари су пет и десет година, и у лошем стању јер раде нон-стоп. Због честих кварова, на зрачење се чека и до месец и по. Број пацијената је два пута већи него пре седам година. У том граду терапију дневно добије 240 болесника.

Министарство здравља је обезбедило новац за нову опрему, али је тендер оборен.

"Сваки застој апарата доводи до продужења листе чекања, па се трудимо да када апарати раде – буде што већи број пацијената, продужујемо радно време, убацујемо постеље...", каже Александар Драговић, директор Центра за онкологију и радиологију КЦ "Крагујевац".

У Нишу у овом тренутку на терапију зрачењем чека 400 пацијената. Зато подсећају на обећање министра здравља да ће њихов центар ускоро добити нови акцелератор, што би довело до укидања листе чекања. Имају три апарата, један је већ четири године ван функције, а један однедавно поново у квару.

"Делови су наручени, стигли су. Апарат ће у функцији бити од понедељка", рекао је директор КЦ "Ниш" Зоран Радовановић.

И у Институту за онкологију и радиологију у Београду, у коме се лечи највећи број оболелих, један од четири апарата не ради већ скоро три недеље. И ту се пацијенти зраче у три смене.

"Процедура је покренута, сервисни план постоји, средства су намењена, чекамо одобрења из Министарства, и поправка ће ићи својим током, али што је најважније – сви су распоређени на друге машине. Можда се дискретно помера, али немамо драматична чекања", каже Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије.

Међутим, када неко болује од најтеже болести онда уверавања лекара да чекање на лечење неће додатно угрозити његово стање – нису много убедљива.

"Оно што је добра вест, од Светске банке смо добили новац, у јануару расписујемо тендер за пет акцелератора, имамо још два, тако да мислим да ћемо у наредној години имати седам акцелератора, да ћемо овај проблем решити", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

У нашој земљи годишње од неке малигне болести оболи око 40.000 људи, а готово половини је у лечењу неопходна зрачна терапија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару