Читај ми!

До правде три торбе аката

Упорност бившег директора задруге била је одлучујућа у процесу који је, после девет година, окончан пресудом да је уговор о сарадњи Земљорадничке задруге "Пољопривреда" и Акционарског друштва "Инекс Нова Варош", у које се задруга потом утопила – ништаван.

Свих тих година, бивши директор Земљорадничке задруге Бранко Бошњаковић водио је спорове о свом трошку, продавао сопствену имовину и задуживао се, али, ипак, доказао да Задружна имовина не може постати приватна.

За девет година писања кривичних пријава, тужби, жалби, али и суђења, некадашњи директор Земљорадничке задруге стекао је завидну архиву, исцепао три торбе и смршао дванаест килограма, доказујући да недостатак закона и адекватних механизама контроле статусних промена остављају простор за узурпацију друштвене и државне имовине.

"Од Вароши до Београда нема институције где нисам био. Подигао сам два кредита на татину пензију. Продавао сам јагњад, телад, двоја кола. Позајмљивао сам много пара", каже Бранко Бошњаковић. 

Тако је овај пољопривредни техничар, а не правник, иступио против онога што се свима чинило неодбрањивим и, како каже, није се освртао ни на претње, ни на понуде.

Бошњаковић каже да су сви били против њега. "Реако сам да ћу издржати макар стигао и до Стразбура. Знао сам да сам у праву јер документација говори све. Зато сам терао до краја", истиче бивши директор Задруге.

И Привредни суд у Ужицу је донео пресуду, а Апелациони у Београду недавно потврдио – да се имовином Задруге, која обухвата и 460 хектара земље, поступало супротно Уставу.

Бивши задругар Властимир Тошић каже да га је страх да Бошњаковић неће добити личну и материјалну сатисфакцију.

Локална самоуправа нема ингеренције у оваквим случајевима, већ само подржава оживљавање задругарства.

"Општина ће стати иза Зељорадничке задруге и како би се ставила у функцију пољопривредним произвођачима", каже Димитрије Пауновић, председник општине Нова Варош. 

Осим државног правобраниоца, интересовање других државних органа је изостало. А и Бранко је могао, попут многих широм Србије, да одустане, јер то ипак није његов посао. Срећом – ишао је до краја.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару