Читај ми!

УНС: Опасне одредбе нацрта закона о саобраћају

Удружење новинара Србије тражи да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у нацрту измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја не уврсти одредбе којима се прописује забрана емитовања или дистрибуције одређених врста медијског садржаја.

У члану један нацрта, Радна група је предвидела да приликом емитовања или дистрибуције програмског садржаја буде забрањено промовисање непрописног понашања у саобраћају, преноси Бета.

Ту се посебно мисли на вожњу без употребе сигурносног појаса и закопчане кациге, под дејством алкохола и других психоактивних супстанци, вожње брзином већом од дозвољене, насилничке вожње, превоза деце до 12 година ван дечијег седишта, непрописно претицање, обилажење, непрописно кретање пешака.

За прекршај одредбе о јавном информисању и оглашавању предложено је да казна за правно лице буде од 100.000 до 800.000 динара, навео је УНС у саопштењу.

Како се наводи, у објашњењу током расправе на радној групи, између осталих, као оправдање за овакву забрану наведен је пример да је недопустиво да медиј објави изјаву министра да "вози 200 на сат јер жури".

УНС је додао да је кровни медијски закон Закон о јавном информисању и медијима, а да стандарде понашања медија и новинара прописују и Кодекс новинара Србије, као и Кодекс понашања емитера.

Новинари при објављивању таквих информација треба да критикују небезбедно понашање, навео је УНС и додао да је објављивање информације да "министар вози 200 на сат" управо у јавном интересу и да не би требало Законом о безбедности саобраћаја забрањивати и кажњавати објављивање овакве информације.

УНС је оценио да би се таквим одредбама закона могло озбиљно наштетити јавном интересу и угрозити слобода медија и поздравио одлуку Министарства да у радној групи за измену закона учествују и новинари.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару