Отворена "бела књига" понашања према адвокатима

Адвокатска комора Србије отворила је "белу књигу" за уписивање података о понашању судија и тужилаца према адвокатима, који су у протесту са обуставом рада.

Према речима председника Адвокатске коморе Србије Драгољуба Ђорђевић, "бела књига" ће сутра служити као основ за цењење достојности таквих судија и тужилаца када једног дана буду или разрешени или престали да се баве својим послом и буду решили да постану адвокати, преноси Танјуг.

"Све адвокатске коморе у саставу АКС ће бити обавештаване о таквом поступању судија", рекао је Ђорђевић новинарима испред Палате правде, након што је судска стража на кратко привела београдског адвоката Драгослава Љубичановића по налогу судије, али је убрзо пуштен пошто је дао изјаву полицији.

Као недолично понашање судија Ђорђевић је навео пример када се сматра да је тужба повучена због недоласка адвоката који је у протесту са обуставом рада, или новчано кажњавање због непојављивања на главном претресу и слично.

"Такве судије ће по нама заслужити најмање дисциплинску пријаву Високом савету судства односно њиховом посебном телу, а тужиоци Државном већу тужилаца са предлогом за разрешење", навео је Ђорђевић и прецизирао да ће те пријаве подносити регионалне коморе у саставу АКС.

Што се тиче данашњег догађаја - привођења адвоката, Ђорђевић који је лично дошао да види о чему се ради, рекао је да сматра да је "то несрећан сплет околности".

"Али ипак се десило и надам се да ће што пре бити заборављено и да нико неће трпети неке велике последице. Међутим, данашњи поступак изазвао је велико узнемирење адвокатуре. Радило се о потпуно бесмисленом, привременом лишењу слободе нашег колеге", рекао је председник АКС.

Он је нагласио да је жеља свих адвоката да што пре наставе да раде, истичући међутим да адвокатура више неће ћутати.

Ђорђевић сматра да је, што се тиче стручног капацитета, адвокатура тренутно "најјача сила када је у питању правосуђе у овој дружави" и да због тога мора да се чује оно што она истиче и да се узме у разматрање.

"Пре свега јер се то чини у интересу грађана ове државе и због тога што то представља нашу патриотску и уставну улогу - предвиђа да указујемо на све оно што ће учинити стварност ове земље много бољом за грађане", рекао је Ђорђевић.

Председник АКС је потврдио да у последње време постоји комуникација са Министарством правде, али да АКС, поучена претходним искуствима, не жели више да даје саопштења јавности док се нешто не деси.

Адвокат Љубичановић, који је изабрани бранилац окривљеног коме је пре два дана одређен притвор због штампања летака против Рома, тражио је од судије да му да дозволу да брањеника посети у притвору.

Судија је, како је рекао, то одбила и ушли су у полемику која се завршила реакцијом судске страже, а адвокат је након давања изјаве полицији, пуштен на слободу.

У међувремену испред Палате правде окупила се група од педесетак адвоката који су дошли да пруже подршку колеги.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару