Вулин: Криминализација конкурса почела управо од НВО

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да је криминализација конкурса за буџетске дотације невладиним организацијама почела управо од тих организација.

Вулин каже да страхује да је у вези са тим проблемом, како је рекао, више сукоб међу невладиним организацијама него што Министраство има ту неку конкретну улогу, преноси Танјуг.

"Нисам ја криминализовао конкурс и нисам се ја бавио нападима на конкурс пре него што је он био завршен и пре него што је стигло једно једино решење", рекао је Вулин, одговорајући на питања новинара, после посете Покрајинском фонду за пензијско и инвалидско осигурање.

Оценио је да су за то ипак одговорни они који нису могли да сачекају резултате конкурса, нагласивши да није желео да се тим поводом на било који начин помињу Министарство рада, влада или његово име у било каквом контексту злоупотребе.

Министар је истакао да је то што је учинило Министарство било најефикаснији начин у вези са решавањем проблема поменутог конкурса.

Вулин је објаснио да је већи део деце која ће добити тај новац, већ у систему социјалне заштите тако да се, како је рекао, потпуно испуњава сврха тог конкурса о побољшању услова социјалне заштите.

Напоменуо је и то да би новац у супротном био враћен у буџетску резерву и трошен за друге потребе, док се на овај начин чува функција тог новца и министарство истовремено не дозвољава било какаве злоупотребе.

На питање да ли ће Министарство у вези за тим конкурсом спровести неку интерну контролу, Вулин је истакао да ниједан динар намењен НВО није потрошен тако да се већ на самом старту не може говорити о било каквом ненаменском трошењу.

"Могло је бити неправилности и зато је Министарство рада позвало Државну ревизорску институцију и буџетску инспекцију" рекао је Вулин и додао да ће врло радо, ако буде потребно организовати и интерну контролу, али у том случају очекује од невладиног сектора и читаве јавности да имају пуно поверење у резултате до којих дође та комисија.

Контрола се, као је нагласио, неће односити само на тај него и на претходне конкурсе, да се види како је ко добијао, трошио и правдао средстава из буџета, што је добро и за НВО сектор и за читаво наше друштво.

На молбу да прокоментарише захтев НВО да поднесе оставку, Вулин је рекао да је то потпуно легитимна иницијатива, јер " свако има право да тражи да неко буде смењен или постављен".

Не желећи да лицитира број НВО у нашој земљи, односно "да ли их има седам или 77.000", Вулин је поновио да свако има право да каже и захтева оно што жели али, како је рекао, зна се где се министри бирају и како се долази на то место, "прво изборима, па у скупштини".

У вези са конкурском за дотације НВО, министар је напоменуо да има оних НВО које су задовољне, као и оних који су незадовољни тим поводом, а легитимно је и једно и друго.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару