Читај ми!

Kaко да промените посао који не волите

Од сто запослених у Србији само један је потпуно задовољан послом. Осталих 99 има примедбе, а велики је број оних који би посао радо променили. Из разних разлога то углавном не чине, понекад остајући на послу који не могу да смисле. У настојању да таквима помогне, макар саветом, "Инфостуд" је покренуо необичну кампању.

Иако је пре 30 година завршила Пољопривредни факултет, Драгица Марковић се не бави својом струком. После доста трагања, тек пре пет година је пронашла посао који је испуњава – чување деце.

"Тешко је било у ратним временима наћи посао у струци и онда сам прихватала послове који су ми се указивали. Тако сам радила – чим се укаже нешто боље почињала сам друго и тако. Никад није касно за промену", каже Драгица.

Тако данас размишља и Кристина Булајић, али када је требало – није имала храбрости. Желела је да се бави музиком, а цео радни век провела као књиговођа.

"Посао чим не иде, мењајте преквалификације, то је најпаметније. Не треба стопирати свој живот, једноставно – трудите се да нађете себе", поручује Кристина.

А колико њих је заправо спремно да послуша овај савет? Иако чак две трећине анкетираних у истраживању Инфостуда размишља о промени посла, знатно је мање оних који би се одважили на тај корак.

"Што људи имају мање радног искуства, па чак и ако им је стручна спрема нижа, они су далеко спремнији да се одлуче на тај корак", објашњава Татјана Видаковић из Инфостуда.

Да би неодлучне мотивисали, у Инфостуду су осмислили реквизите за преживљавање мрског посла – свеске за жврљање на састанку, упутство за прављење авиончића од компанијских докумената, папире за гађање колега.

"Њихов циљ није да подстакну људе да ленчаре и кривинаре на радном месту, него да размисле да ли своју креативну енергију и најбоље године живота троше на послу који заиста не воле", истиче Видаковићева.

Зато размислите: Желите ли да ризикујете, можда мало и истрпите како бисте дошли до жељеног посла. Или да, на послу који не волите, смишљате начин како да глумите да сте вредни.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару