Читај ми!

Мајданпек поново без струје

Само пола сата након што је добио струју, Мајданпек је поново остао без електричне енергије. Екипе су на терену и покушавају да отклоне квар.

08.05 - Војска Србије допремила је у Мајданпек три агрегате велике снаге и допремићемо колико још буде потребно, каже за РТС министар одбране Братислав Гашић.

22.40 – Мајданпек је поново без струје, због квара на преносној мрежи, јавља дописник РТС-а.

21.35 – Мајданпек добио струју. 

19.35 – У Електродистрибуцији потврђено за РТС да би за сат времена први потрошачи у Мајданпеку требало да добију струју.

18.30 – Струја је стигла до трафостаница, ради се на оспособљавању система. Домаћинства и даље без струје, јавља дописник РТС-а.

После вишедневне борбе, "Електромрежа Србије" је нормализовала снабдевање Мајданпека и околине електричном енергијом. Међутим, струје је било само пола сата, након чега је поново нестала.

Јавно предузеће "Електромрежа Србије" саопштило је претходно да је снабдевање електричном енергијом Мајданпека и околине коначно успостављено након вишедневне непрекидне борбе са тешким последицама ледене кише и олујних ветрова.

Екипе ЕМС-а и даље су на терену и настоје да систем у целости оспособе и доведу у потпуно редовно стање. Због залеђивања високонапонске опреме, одложено је успостављање напајања Мајданпека електричном енергијом, наводе у ЕМС-у.

Протеклих дана, чланови свих расположивих екипа "Електромреже Србије" из целе земље даноноћно су давали све од себе и буквално ризиковали животе како би се последице хаварија санирале.

Они су радили висећи на залеђеним далеководима изнад провалија под јаким ударима ветра, као и у ледом окованим шумама и по неприступачним теренима, не обазирући се на опасности, временске услове и исцрпљујући темпо. Наводе да су екипе ЕМС-а учиниле готово немогуће.

Снабдевање је обезбеђено применом нестандардног техничког решења које је обухватило превезивање 400-киловолтног далековода од Разводног постројења "Дрмно" до ХЕ "Ђердап 1" и његову употребу за напајање Мајданпека на нижем, 110-киловолтном напонском нивоу. Такво решење је наметнуто околностима на терену и временским условима, и показало се као успешно иако до сада није примењивано, наводи се у саопштењу ЕМС-а.

"Ситуација попут ове у Србији није забележена. Мајданпек има напајање из чак три далеководна правца, док је за већину градова обезбеђено напајање из два правца. То значи да је снабдевање Мајданпека било осигурано са три стране, чиме се не може похвалити ни Београд. Прекид на сва три далеководна правца је нешто што се никада раније није десило, и ту се кривица не може тражити у људском фактору", наводе у ЕМС-у.

У Мајданпеку због невремена и пада далековода, два дана није било струје, грејања и воде, а комуникација мобилне телефоније била је могућа само преко мреже "Теленора".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару