Читај ми!

Краћи зимски распуст због надокнаде часова

Декан Филозофског факултета у Београду Милош Арсенијевић рекао је да је настава на тој високошколској установи настављена, а да ће часови који су изгубљени током блокаде, бити надокнађени скраћењем зимског распуста.

"Блокада наставе је окончана, потписао сам одлуку којом је студентима који су у претходној школској години остварили буџетски статус, што значи да су имали од 48 до 60 ЕСПБ, омогућено да без финансијске надокнаде пријаве максимално 72 ЕСПБ, укључујући и заостале бодове, у наредној школској години, навео је Арсенијевић на конференцији за новинаре, преноси Бета.

Како је додао, ту одлуку прихватило је Министарство просвете као и студенти на збору који су одржали у уторак.

Према његовим речима, часови изгубљени током блокаде наставе, која је трајала до октобра, биће надокнађени скраћењем зимског распуста.

"Пауза због празника трајаће само од 1. до 7. јануара док ће недеља бити радна. Настава ће се у јануару одвијати до 31, укључујући и суботе, док ће поред редовне наставе у фебруару, радни дани бити и 7. и 14. фебруар", истиче Арсенијевић.

Јануарски испитни рок почеће 18. фебруара", рекао је декан, додајући да ће настава у летњем семестру почети 23. фебруара и да ће трајати до 3. јуна 2015. године.

"Студенти нису криви за кашњење, ако је неко крив то су онда они који су окупирали зграду Факултета. На крају је ипак победио разум, будимо срећни што се ниједан од најмрачнијих сценарија није десио", нагласио је Арсенијевић.

Према његвоим речима, неопходна је "рехабилитација" парламентарног живота и да у том циљу треба одржати ванредне изборе за студентски парламент.

"Студентски парламент у садашњем саставу је изгубио легитимитет. Ми ћемо разговарати о свим питањима са легитимним представницима студентског парламента, али постављам питање зашто и она већина студената која није учествовала у блокади, не би учествовала у тим разговорима", рекао је Арсенијевић.

Одговарајући на питање шта ће се десити са дисциплинским и кривичним пријавама поднетим против учесника блокаде Факултета, Арсенијевић је рекао да он "не сме" самостално да одлучује о том питању.

"Постоји 17 или 18 дисциплинских пријава и шест или седам кривичних пријава. Дисциплинске се воде унутар Факултета и Универзитета, а кривичне су ствар полиције. У сваком случају, можда ће бити нешто са тим пријавама а можда и неће. Ја не смем да кажем члановима комисије да одлуче на један или други начин", објаснио је декан.

Према његовим речима, извештај просветне инспекције је "повољан" по Филозофски факултет јер показује да је управа радила све по закону.

Коментаришући могућност да студенти поставе нове захтеве, попут одбацивања дисциплинских и кривичних пријава, као услов наставка предавања, Арсенијевић је казао да о томе нема никаква сазнања и да би појава сваког новог захтева била "врло узнемирујућа".

Чланови самоорганизованог студентског покрета започели су блокаду наставе на Филозофском факултету 21. октобра захтевајући да се не наплаћују две испитне пријаве, да студенти из генерације 2006. године могу да наставе студије иако им је студентски статус истекао и да пета година студија буде буџетска.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару