Ревизори контролишу факултете

Државна ревизорска институција (ДРИ) објавила је извештаје о пословању у 2013. години Факултета техничких наука у Новом Саду и Пољопривредног факултета у Београду у којима је наведено да су највеће неправилности у исплатама зарада, коришћењу службених возила и јавним набавкама.

Факултет техничких наука за плате у 2013. години дао је 148,4 милиона динара више него што је прописано, преноси Бета. 

Тај факултет је, наводи ДРИ, без правног основа члановима Савета за чланства и присуства седницама исплатио накнаде од 825.000 динара. Запосленима је обрацунато и исплаћено увећање плате за сате прековременог рада од 35 одсто, за рад на празнике 150 одсто и за рад
ноћу 35 одсто, што није у складу са прописима.

Међу главним неправилностима, које је ДРИ пронашла, је и то што је Факултет техничких наука исплатио додатак за минули рад у проценту 0,5 уместо 0,4, како је прописано, и на тај начин, за плате имао додатни расход од 9,3 милиона динара.

Како се истиче, тај факултет је исплатио накнаде за употребу сопственог возила у износу од скоро 37 милиона динара без решења о одобравању коришћења у службене сврхе и доказа да је аутомобил коришћен само у случајевима када није било могуће користити службена возила, што није у складу са Правилником Факултета.

"Једно лице запослено на Факултету на службеним путовањима у земљи провело је 222, од укупно могућих 261 радних дана у 2013. години и по основу дневница за службена путовања и накнаде за коришћење сопственог возила остварило примања у износу од 2,13 милиона динара", наводи се у извештају ДРИ.

Уз више неправилности код јавних набавки, ДРИ је пронашао и да Факултет техничких наука у буџет Србије у 2013. године није вратио неутрошена средства у износу од 4,8 милиона динара, која му је пренело Министарство просвете, науке и технолошког развоја за научно-истраживачке програме и пројекте.

Беогрдски Пољопривредни факултет је мимо прописа за коришћење службених возила потрошио око 17,2 милиона динара и спровео јавне набавке у вредности 109,4 милиона динара.

Тај факултет у пословним књигама није евидентирао пољопривредно земљиште површине око 78 хелтара, које је добио на коришћење.

Сутротно прописима исплаћене су повишице плата запослених на Пољопривредном факултету у износу од око милион динара, отпремнине за одлазак у пензију у износу од 2,2 милион динара и хонорари у вредности 15,2 милиона динара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару