Читај ми!

Бољи правни оквир за заштиту особа са инвалидитетом

Представници удружења особа са инвалидитетом у Србији указали су на неопходност доношења неколико закона који би побољшали положај тих особа и допринели да та удружења буду функционалнија.

Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом, рекла је на свечаности у Дому Народне Скупштине Србије, да је пуно препрека са којима се особе са инвалидитетом суочавају, не само физичких, него и у образовању, запошљавању и социјалној заштити, те је неопходно усавршити правни оквир, преноси Бета.

"Следеће године чекају нас бројни изазови. Правни оквир који се тиче особа са инвалидитеом у Србији је добар, али потребно га је усавршавати", рекла је Јовановићева.

У парламенту, где је поводом Међународног дана особа са инвалидитетом организована и изложба радова, речено је да је потребно донети и закони о употреби паса-водича за слепе, говорног језика и о организацијама особа са инвалидитетом.

Вулин: Нису смањиване накнаде

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се нада да ће вероватно још ове године неки од тих закона стићи пред посланике "уколико буде простора".

Вулин је нагласио да је поносан што његово министарство и Влада Србије нису смањили "ни за један динар" права особа са инвалидитетом - односно да нису смањене ни надоканде, ни дотације удружењима.

"На њима сигурно нећемо штедети", истакао је Вулин и навео да се квалитет друштва мери према томе како се односи према најслабијима.

"Особе са инвалидитетом припадају најрањивијој групи наших суграђана, они нису невидљиви, они су пуноправан део друштва који може да допринесе. Они нису на терету друштва, они су део друштва, имају своје посебне потребе и те потребе друштво треба да препозна и максимално помогне да буду задовољене", навео је министар.

Како је навео, не може једно друштво да се хвали напретком у демократији, економији и другом, а да баш ни мало не поправи положај најрањивије групе.

Положај особа са инвалидитетом у Србији је умногоме унапређен, али још много на том пољу треба да се ради, посебно када је реч о њиховом укључивању у друштво и вршњачкој едукацији деце, речено је на заједничкој седници два скупштинска одбора поводом, Међународног дана особа са инвалидитетом.

На седници одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво и за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва разматрана су питања одрживог развоја и технолошких обећања у служби остваривања људских права особа са инвалидитетом.

Данас се широм света обележава Међународни дан особа са инвалидитетом којих је у Србији 800.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару