Читај ми!

Грађани центар правосудног система

Стављање грађана у центар пажње правосудног система и инвестирање у знање његових носилаца кључни су услов за реформу српског правосуђа, сагласили су се ресорни министар Никола Селаковић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Мајкл Кирби.

Они су на свечаности поводом завршетка УСАИД-овог Програма поделе власти, вредног 12 милиона долара, подсетили да је правосуђе важан елемент на путу Србије ка чланству у Европској унији, преноси Танјуг.

Министар правде истакао је да је Програм поделе власти донео добре идеје, од којих је кључна постављање грађанина "у центар пажње, као корисника услуга суда и правосуђа".

"Грађанин стално треба да нам буде на памети јер смо ми представници судске, законодавне и извршне власти и неко ко мора да ради у корист грађана", рекао је Селаковић.

Инвестирање у институције, у њихову технику и просторије, веома је значајно, рекао је Селаковић, али је нагласио да је подизање нивоа знања и способности носилаца правосудних функција кључно.

"Уверен сам да без инвестиција у кадрове, односно без континуиране едукације носилаца правосудних функција и свих који прате њихов рад, сваки наш покушај ефективне и добре реформе правосуђа остаће само покушај који није успео. Ако желимо да градимо институције, морамо да инвестирамо у људе који у њима раде", истакао је Селаковић.

Министар је додао и да је Програм поделе власти допринео да се стави фокус на кључне проблеме у правосуђу, истакавши да је он итекако компатибилан са активностима Националне стратегије реформе правосуђа и Акционим планом за преговарачко поглавље 23.

"То је путоказ у ком правцу треба да се крећемо", оценио је Селаковић и изразио уверење да је тај програм само припрема за све пројекте који су пред Србијом на путу ка чланству у Европској унији.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби истакао је да му је драго што се грађанин ставља у центар система правосуђа и, попут Селаковића, нагласак ставио на изградњу правосудних институција.

"Овде постоји много талентованих људи због чега бројни пројекти могу да буду успешни, попут овог програма, без обзира да ли се ради о правосуђу или Скупштини Србије. Они имају капацитет и жељу да помогну грађанима Србије. Поносан сам на оно што смо успели да постигнемо", рекао је Кирби.

Према његовим речима Програм поделе власти је веома важан за изградњу снажних институција и стварање њихове финансијске независности.

"На вашем путу ка ЕУ правосуђе је један од кључних елемената. Овим Програмом не бавимо се одлукама судова, већ смо желели да поправимо њихову ефикасност, транспарентност, предвидљивост одлука, доследност и квалитет. Оним што људи желе да виде када дођу у суд", рекао је амбасадор.

Реформа правосуђа, како је додао, представља дуготрајан процес због чега ће УСАИД наставити да помаже српским институцијама и државним органима.

"Када погледам ваш пут ка ЕУ, то није само пут којим ћете стићи до ЕУ, већ којим ћете стићи до правосуђа и других институција које ви желите и које су вам потребне за добробит ваше земље", рекао је Кирби.

Милојевић: Импозантни резултати пројекта

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић оценио је да су резултати Пројекта за поделу власти импозантни, истакавши да би вероватно били још бољи да је сарадња трајала дуже.

"Покренули бисмо и друге пројекте који су нужни српском правосуђу ако желимо да буде ефикасно независно и транспарентно. То је, уз критички отклон према прошлости, нужан услов да Србија постигне економску и друштвену стабилност, које нема ако се не обезбеди и стабилизује правни систем и успостави владавина права", рекао је Милојевић.

Милојевић је истакао и да, док се то не оствари, Србија неће бити у могућности да привуче онакав ниво инвестиција какав је потребан за економски опоравак и раст земље.

УСАИД Програм поделе власти је пројекат вредан 12 милиона долара током којег је остварена блиска сарадња УСАИД-а са Високим саветом судства, Скупштином Србије, Врховним касационим судом и партнерским судовима у области како би се постигао ефикаснији рад судова, изградња њихове финансијске независности и повећање јавности рада.

На националном нивоу УСАИД Програм поделе власти је са Скупштином Србије, Високим саветом судства и Врховним касационим судом радио на повећању финансијске независности, као и на бољем управљању буџетским средствима и финансијама.

Програмом су израђене и опште смернице за ефикаснији рад судова и усклађивање судске праксе као и интернет презентације за те три институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије