Читај ми!

Нарушено здравље најмлађих

Деца у Србији много седе испред рачунара и физички су неактивна, због чега су све гојазнија, имају неправилно држање и деформитете кичме. У претходној години због здравствених тегоба 28 одсто малишана одсуствовало је из школе.

За седам година променио се здравствени картон најмлађих пацијената. Проблеми са видом и слухом, деформитети кичме, респираторне болести све су чешће дијагнозе.

"Свако осмо дете има неки поремећај вида. Ту су равни табани - свако десето дете има равне табане. Око осам одсто деце има астму, алергије, а пет одсто деформитете кичме", наводи др Мирјана Живковић Шуловић из Института "Батут".

Тешке торбе, неправилно седење, све ређе трчање за лоптом узимају свој данак и све чешће малишане доводе код лекара.

"Гимнастиком, атлетиком, пливањем и редовним посећивањем часова физичког васпитања, где деца од својих наставника добијају вежбе истезања и обликовања - на тај начин се превенирају прве постуралне грешке", истиче доктор Владан Касемовић, специјалиста физикалне медицине у Јагодини.

Када се физичкој неактивности дода неправилна исхрана, није ни чудо што се у последњих седам година повећала гојазност деце за око пет процената.

"Деца слабо једу воће и поврће свакодневно, само 50 процената њих конзумира ове намирнице свакодневно", објашњава докторка Живковић Шуловић.

"Отварање у оквиру саветовалишта за младе рад са нутриционистом, психологом и психијатром. На тај начин превентива може да уради доста у спречавању предгојазности", додаје педијатар Снежана Томић из Дома здравља "Савски венац".

У последњих шест месеци педијатра и стоматолога посетило је свако треће дете. Здравствени проблеми утицали су на то да свако четврто одсуствује из школе, у просеку седам дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи