Читај ми!

Филозофски факултет и даље блокиран

Филозофски факултет и даље се налази у блокади, иако је декан Милош Арсенијевић у петак најавио да је блокада званично готова и да ће настава почети данас у подне. Арсенијевић тврди да више није у питању блокада.

Група студената припадника Самоорганизованог студентског покрета организовала је протест на Факултету са кога су поручили да се блокада наставља и да не одустају од захтева.

На послеподневном збору, студенти у протесту су одлучили да наставе блокаду, а од Министарства просвете ће затражити тумачење спорних чланова Закона о високом образовању.

Један од студената је рекао да је Факултет испунио захтеве који су у ингеренцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али да захтеви које су студенти упутили Управи Факултета нису испуњени и да Факултет остаје у блокади и поред, како тврди, претњи.

Додао је и да ће студенти у среду организовати протест на платоу испред Филозофског факултета.

Студенти траже да се повуку дисциплинске пријаве против њих и да почну преговори са Управом.

"Само тражимо да важе прошлогодишњи услови студирања и у овој години и смањење школарине за 25 одсто", каже делегат Самоорганизованог студентског покрета 2014.

Студенти тврде да до сада нису имали прилике да разговарају ни са ким из Управе Факултета, због чега су се упутили ка згради Ректората, где се, како тврде, тренутно налази Управа Филозофског. Кажу да неће блокирати Ректорат.  

На Факултету се повремено искључује струја, радијатори су једва млаки. Студенти тврде да је то покушај Управе да их избаци из зграде, а у Деканату кажу да су искључења планирана како би се преконтролисале инсталације и створили услови за данашњу наставу. 

Декански колегијум Филозофског факултета је, у саопштењу објављеном на сајту те образовне установе, навео да су убрзо након збора у петак, на којем је објављен крај блокаде, "лица неизвесног идентитета и статуса насилно продрла у зграду Факултета, притом наневши телесну повреду једном од службеника, а са изричитом намером да спрече припрему и одржавање наставе".

"С обзиром на најновији развој догађаја, Декански колегијум констатује да се у овом тренутку у згради не могу обезбедити технички и безбедносни услови за боравак и рад студената, запослених и посетилаца Факултета", додаје се у саопштењу.

Наводи се и да ће зграда Факултета данас остати затворена.

Декан Милош Арсенијевић каже да ситуација на Факултету "одлази у неповрат" и да зграда мора да се доведе у ред. 

"Ја не идем у своју канцеларију, нико од наставника или службеника не долази на посао. Овде није у питању само блокада наставе, практично је од петка по подне зграда потпуно блокирана и нико не може да обавља свој посао, не само да се не одржи настава – то је сада много радикалније и много више", каже Арсенијевић.

Управа очекује помоћ Министарства просвете. Сматра да би Факултет требало да обиђе бар просветна инспекција, што током ових пет недеља није учињено. У Министарству кажу да би састанак са Управом Факултета могао да се одржи током ове недеље. 

Студенти Филозофског факултета започели су блокаду 19. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару