Читај ми!

Омеровић: Деца улице најугроженија група

Деца улице спадају у једну од најугроженијих група, а највећи број њих долази из ромске популације, изјавио је на радном састанку ''Положај деце која живе и раде на улици'' председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и родну равноправност Мехо Омеровић.

Мехо Омеровић је навео да су људска права деце улице вишеструко угрожена, да живе у нехуманим условима, и да им је угрожено право на образовање, здравствену заштиту, безбедан живот.

"Међутим, оно што је највише поражавајуће јесте да њихова права угрожавају и њихови родитељи или чланови уже или шире породице'', упозорио је Омеровић, преноси Танјуг.

Како каже, та деца су често занемаривана, злостављана, долазе из принудних бракова, радне експлоатације и трговине децом.

Имајући у виду да су деца емотивна и економски зависна, према његовим речима, често не желе да полицији или другим државним органима пријаве чланове своје породице и на неки начин су принуђена и пристају на такав положај.

Омеровић упозорава и да је држава у значајној мери неосетљива на те проблеме оцењујући да су сви помало навикли на сцене како деца просе на семафорима, испред цркви.

''Њихов тежак положај је последица и неадекватног одговора како друштва тако и надлежних институција. Они су и даље у великој мери за институције система правно невидљиви, нису уписани у матичне књиге, немају здравствене књижице, не похађају основну школу'', рекао је Омеровић.

Подсећајући да су недавно усвојене измене и допуне Закона о ванпарничном поступку у циљу решавања положаја невидљивих лица, он је истакао да у наредном периоду мора да се види да ли се тим документом решавају проблеми.

''Прошло је доста времена и скупштина и одбори нарочито, могли би заједничким активностима да прибаве неопходне информације и да предложи даље мере у циљу што ефикасније примене закона'', рекао је Омеровић.

Навео је и да последњи догађаји говоре о порасту вршњачког насиља и броја кривичних дела које су починили малолетници.

''Насиље деце према старијим суграђанима представљају само врх комплесног проблема. Ти примери говоре да морамо више и озбиљније радити на питањима и проблемима са којима се деца, а посебно она која долазе из маргинализованих група и на чије понашање и свест сигурно утичу и тешке нехумани услови у којима одрастају, сусрећу'', истакао је Омеровић.

Сматра и да за решавање дечјег просјачења, али и тежих кривичних дела која су починили малолетници, нису довољни само закони, прекршајне и васпитне мере и санкције, већ да је потребан теренски рад и конкретне активности, као и ефикасније услуге институције.

Шефица сектора операције Делегације ЕУ у Србији Јоланда Сан Хосе сматра да је, када се ради о правима детета, Србија направила велики напредак.

Међутим, она упозорава да се ромска и деца са инвалидитетом суочавају са многим проблемима - нису регистрована након рођења, немају никаква права, суочена са проблемом социјалне и здравствне заштите.

''Очигледно је да се деца са улице, која су најрањивија група у друштву, суочавају са неједнаким шансама и имају ограничне прилике'', рекла је Сан Хосе оцењујући да је лоше то што ниједна препорука заштитника грађана није усвојена.

Радном састанку присуствовали су и директор Уницефа Србије Мишел Сен Лот који је навео да су деца улице често жртве насиља и злостављасња и да живе у највећем сиромаштву. Скупу је присуствовала и заменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару