Читај ми!

Дан ракетне бригаде

Свечаним стројем, дефилеом и полагањем венаца на спомен-обележје погинулим припадницима, 250. ракетна бригада за противваздухопловна дејства Војске Србије обележила је 52 године постојања те јединице у касарни "Бањица" у Београду.

Командант бригаде, бригадни генерал Душко Жарковић, истакао је током свечаности да је 250. ракетна бригада способна да одговори будућим изазовима и поручио да је њен задатак у наредном периоду да борбену технику одржи у исправном стању и да подигне ниво обучености и знања својих припадника.

Жарковић је нагласио и да су припадници те бригаде, заједно са другим војницима, последњих годину дана знатно допринели у отклањању последица овогодишњих поплава у Србији, пре свега у реону Шапца, Обреновца и Кладова.

Констатујући како развој ваздухопловних средстава захтева велику обученост и увежбаност, генерал Жарковић је подсетио на НАТО агресију током које је свих 78 дана "обука у условима приближно ратним дошла до изражаја", али и која је однела живот 28 припадника те бригаде.

"Током борбених дејстава извршено је на стотине маневара и поседања ватрених положаја, прелазећи при томе хиљаде километара. У тој неравноправној борби 28 припадника бригаде, којих ћемо се увек с поносом сећати, положило је свој живот на олтар отаџбине", подвукао је Жарковић.

Осим пензионисаних припадника и пријатеља јединице, свечаности су присуствовали представници Генералштаба Војске Србије, градске општине Вождовац и Српске православне цркве.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић честитао је војни празник и истакао да су припадници ракетне бригаде у протеклом периоду успешно реализовали бројне задатке и да су значајно допринели изградњи оперативне способности Војске Србије.

"Уверен сам да ћете и у наредном периоду наставити да професионално и одговорно реализујете задатке, поносно настављајући традицију херојске 250. ракетне бригаде противваздухопловне одбране, чији сте правни следбеник", рекао је Диковић, како је наведено на сајту ВС.

Ракеташи обележавају 24. новембар као дан јединице у знак сећања на исти датум 1962. када је у бившој Југославији формирана прва јединица наоружана ракетним системом.

У саставу бригаде налази се пет ракетних дивизиона од којих су три самоходна дивизиона ракетног система "куб", а два ракетног система "нева".

Извршавајући задатке у некадашњој ЈНА, та јединца је више пута проглашавана за најбољу на различитим нивоима.

Током пролећа 1999, припадници 250. ракетне бригаде, заједно са другим ракетним јединицама, учествовали су у одбрани од НАТО бомбардовања, када су њени припадници оборили и авион "Ф-117А".

За поднете жртве и допринос у одбрани земље, бригада је одликована орденом Народног хероја - највећим ратним признањем, а 2004. године Граматом патријарха Павла.

Негујући традиције свих ракетних јединица, бригада чува успомену на 28 припадника погинулих у одбрани земље 1999. године.

У оквиру реформе система одбране, 26. априла 2007. бригада је преформирана и тада, поред постојећих јединица наоружаних ракетним системом "нева", у састав бригаде улазе јединице наоружане системом "куб" из Ниша, Новог Сада и Крагујевца.

Команда 250. ракетне бригаде смештена је у касарни "Бањица" у Београду, док су јединице размештене на девет локација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару