Читај ми!

О безбедности саобраћаја по хитном поступку

Министарка саобраћаја Зорана Михајловић каже за РТС да ће најављене измене Закона о безбедности саобраћаја у скупштинској процедури бити по хитном поступку. Измене неће подразумевати само нова ограничења за младе возаче, већ је предвиђена и боља едукација јер се добар возач не рађа него ствара, поручује министарка.

После тешке саобраћајне несреће на Ади Хуји, у којој је троје младих људи изгубило живот, формирана је Радна група која ће за седам дана спремити измене Закона о безбедности саобраћаја. Измене ће бити усвојене по хитном поступку и ступиће на снагу до 1. јануара.

Зорана Михајловић је у Јутарњем програму РТС-а подсетила да је само ове године у саобраћајним несрећама живот изгубило 76 особа млађих од 25 година.

Управо због тога, напомиње Михајловићева, измене Закона о безбедности саобраћаја које се тичу младих возача биће усвојене по хитном поступку и неће чекати да у скупштинску процедуру уђу обимније измене тог закона које се припремају већ дуже време.

"Млади треба да возе како би научили да возе и стекли искуство, али не могу да возе аутомобиле који ће их довести у ситуацију да направе тешке несреће", истиче министарка и напомиње да ће измене Закона покушати да одреде која је то снага мотора са којом млади возачи могу да се носе.

Поред ограничења снаге мотора, измене између осталог предвиђају и такозвану "нулту толеранцију" на алкохол, односно млади возачи уопште неће смети да пију пре него што седну за волан.

Пооштрене су и казне уколико се начини прекршај када је у аутомобилу малолетна особа.

Ипак, министарка Михајловић напомиње да измене Закона не предвиђају само ограничења, већ и бољу едукацију и заштиту младих возача.

"Добар возач се не рађа, он се ствара", поручује министарка саобраћаја.

Радну групу која треба да сачини измене Закона чине представници министарстава саобраћаја и унутрашњих послова, као и родитељи средњошколаца.

Зорана Михајловић очекује да институције, родитељи средњошколаца као и медији подрже њену иницијативу за хитне измене Закона о безбедности саобраћаја.

Подршка иницијативи министарке саобраћаја већ је стигла од Струковног удружење полиције. 

Измене и допуне било којег закона, па и Закона о безбедности саобраћаја, треба да се предложе и донесу не само кад дође до стравичних трагедија, узнемирења јавности и када се изгубе млади животи – већ чим се уочи да је одређеним одредбама из било којег разлога неопходна измена или допуна, саопштило је то удружење.

Подразумева се да се узму у обзир сугестије стручног и научног кадра, сопствена искуства, позитивна искуства земаља широм света, специјализованих агенција, институција, истиче се у саопштењу, преноси Танјуг.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару