Читај ми!

Соколовић: Буџет није на губитку због нотара

Повећан је укупни јавни приход адвоката у ова три месеца, од кад раде и јавни бележници, каже саветник директора Пореске управе Ранко Соколовић. ДОдаје и да није тачно да је државни буџет на губитку, како тврди Српско адвокатско друштво.

Саветник директора Пореске управе Србије Ранко Соколовић каже да није тачан закључак да је државни буџет на губитку, јер су поједине послове од судова преузели јавни бележници.

Српско адвокатско друштво (САД) је саопштило да је државни буџет на губитку више од 39 милиона динара месечно због престанка наплате судских такси за овере, пошто то од поцетка септембра обављају јавни бележници, њих укупно 93 у целој Србији.

Међутим, Соколовић је Танјугу рекао да се тај закључак износи неаргументовано и произвољно, а није ни тачан.

Према подацима Пореске управе, укупно наплаћени јавни приходи од адвоката у 2013. години износили су око 3,63 милијарде динара.

"На пример, у септембру 2013. јавни приход од адвоката је износио 248,14 милиона динара, а у истом месецу ове године 314,36 милиона. У октобру 2013. су јавни приходи ове струке износили 414,2 милиона, а у истом месецу ове године 485,03 милиона. И у новембру је забележено повећање по истом основу са 221,88 на 290,81 милиона динара.

"То указује да су повећани укупни јавни приходи адвоката у ова три месеца, од кад раде и јавни бележници", рекао је Соколовић.

Подсетио је да су нотари стартовали са радом у септембру 2014. и у том месецу је на име ПДВ-а од њих уплаћено 463.579 динара, у октобру око 16,43 милиона, а у новембру 28,94 милиона динара.

"Укупно, је износ ПДВ-а који су јавни бележници платили у ова три месеца око 45,84 милиона динара, док остали рачуни јавних прихода, где на пример спадају и порези и доприноси за запослене, износе око 15,22 милиона. Укупно, од јавних бележника је у ова три месеца приход у буџету износио 61,06 милиона динара", рекао је Соколовић.

Соколовић је као пример навео и то да просечна месечна обавеза адвоката који су у систему паушалног опорезивања, а таквих је, према његовим речима око 75-80 одсто у Србији, износи око 27.000 динара. Истовремено, каже саговорник Танјуга, обавезе јавног бележника са исте територије, односно оног који послује на истој општини, износе у просеку 350.000 динара (ПДВ плус остали јавни приходи).

"Оно што је предмет данашњих полемика је није превасходно у нашем делокругу рада. Судске таксе се наплаћују сходно Закону о судским таксама а то није посао Пореске управе, да администрира утврђује или контролише наплату тих такси. Ипак, важно је знати да износ од 40 одсто тих такси одлази у буџет, док 60 одсто припада судовима", рекао је Соколовић истичући да је и то један од разлога зашто не може да се прихвати као тачна тврдња да се наплатом ПДВ према јавним бележницима умањује приход буџета Србије.

Подаци Пореске управе

Према подацима Пореске управе, у првих осам месеци ове године, а на име републичких судских такси, укупно је уплаћено 6,1 милијарда динара, што је за 9,9 одсто мање него у истом периоду 2013. када је уплаћено 6,7 милијарди динара.

У октобру ове године, по истом основу, уплаћено је 617 милиона динара, чак 46 одсто мање него у октобру 2013. када је уплаћено 902 милиона динара.

У септембру је на име републичких судских такси уплаћено је 614 милиона динара, а у истом месецу прошле године 749 милиона динара, или 22 одсто више.

Соколовић је указао да би требало имати у виду да адвокати у Србији штрајкују од 17. септембра 2014. што је готово 70 дана.

"Зато је крајњи закључак да не би требало да се износе тврдње произвољно да се на тај начин смањује директно приход буџета будући да се за исти износ плаћеног ПДВ-а само повећава укупан приход државе", рекао је Соколовић.

Јавни бележници су, наводи он, у обавези да евидентирају промет преко фискалних каса, а то је уређено, како је прецизирао, посебном уредбом која је у примени од 1. октобра 2014.

"Порез на додату вредност (ПДВ) који се од њих наплати у целости припада буџету Србије. С друге стране, приход по од адвоката паушалаца се распоређује делом и локланим самоуправама у зависности од тога где је седиште адвокатске канцеларије", рекао је Соколовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару