Читај ми!

Први хоспис у Србији за годину дана

Сваке године у Србији од рака умре више од 20 хиљада људи. Хуманитарна организација "Белхоспис" десет година брине о најтежим онколошким болесницима, а финансирају се искључиво из донација и добротворних акција. Једна од њих је добротворни бал, који је синоћ одржан у Београду.

Битку са карциномом бије све више грађана Србије. Само у Београду за десет година забележено је повећање броја оболелих за 16 одсто. Нажалост многи су сами и препуштени себи. Хуманитарна организација "Белхоспис", успева да збрине свега десет одсто најтежих пацијената. До сада су се бавили кућним лечењем, а у плану је отварање и прве стационарене установе.

"Ту бисмо обучавали лекаре, сестре из Србије и на тај начин проширили ово што радимо на целу земљу. Код нас је увек проблем око папирологије, докуменрације за грађевиснку дозволу. Имамо план како да дођемо до средстава и када би све то ишло лакше мислим да бисмо за 12 месеци изгрдаили хоспис", каже Зоран Пурковић из ове хуманитарне организације.

Финансирају се путем донација, а најевећу подршку пружају им они у чијим је земљама палијативна медицина одавно заживела.

"Сви ћемо једног дана умрети и не смемо никада да заборавити да у овом тренутку постоје људи који пате. То је мој мотив и желим да помогнем људима у њиховим последњим данима живота", каже супруга норвешког амбасадора у Београду Џозефина Комсвог.

Велика Британији има 3.500 хосписа и сваки већи град га има.

"У њему пацијнети добијају стручну помоћ али и негу, топлу реч. Пацијенти се осећају достојанствено у последњој фази болести. Хоспис је променио начин како људи умиру. Не у боловима и не сами", каже Грејем Перолс из Удружења хосписа Велике Британије.

До сада је едуковано око 1.500 здравствених радника у Србији која има 10 јединица за палијативно збрињавање.

"Већ пар године постоји на дипломским студијама предмет палијативна медицине, а од ове године ће бити и специјализација палијативне медициине. Верујем да ће то допринети да унапредимо оно што имамо, а што је много више него наредних гоидина", каже национални координатор пројекта за палијативно збрињавање докторка Наташа Милићевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару