Ускоро нова ограничења за младе возаче

Иако је од почетка године у Србији смањен број саобраћајних несрећа најризичније категорије су и даље млади возач до 25 година и возачи старији од 65 година, каже начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић.

У последњих неколико месеци на путевима Србије догодило се бар пет тешких саобраћајних несрећа у којима је страдало више младих људи.

Неискуство, пребрза вожња и алкохол највероватнији су узроци и јучерашње несреће код Аде Хује, где је троје младих људи изгубило животе, рекао је за РТС начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић. 

Истрага ће показати шта се тачно десило и шта је претходило несрећи на Ади Хуји. Постоји пуно фактора, а један од најбитнијих је да возач није имао возачку дозволу, да је био алкохолисан и да се ауто кретао великом брзином, рекао је Ребић.

Министарство унутрашњих послова урадило је анализу у којој је утврђено да су у најризичнијој групи и даље млади возачи до 25 година као и старији од 65 година.

Управо у ове две категорије није смањен број настрадалих иако је ове године укупан број несрећа у Србији значајно смањен у односу на прошлу годину.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је већ формирао радну групу која је припремила предлог са закона који садржи и нова ограничења за младе возаче, рекао је начелник Управе саобраћајне полиције.

"Постојећи закон већ познаје ограничења и сва лица која први пут стекну возачку дозволу без обзира на године сматрају се за возаче са пробном дозволом и имају низ ограничења: не смеју да возе ноћу, не смеју да возе под дејством алкохола нити брзином која је већа од 90 одсто од прописаног ограничења брзине", навео је Ребић.

Ипак, како каже Ребић, законска ограничења нису довољна већ је неопходно кроз кампање и медије додатно едуковати и апеловати на промену понашања код свих учесника у саобраћају.

У претходних десет година, у саобраћајним несрећама у којима су учествовали млади возачи, страдало је више од хиљаду и по особа од 15 до 25 година.

Након несреће код Аде Хује потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће већ у понедељак оформити Радну групу која би по хитном поступку предложила мере за заштиту младих у саобраћају.

Она је прецизирала да ће њен предлог члановима Радне групе бити да се особама до 21 године старости забрани: управљање моторним возилом снаге веће од 1.400 кубика, управљање моторним возилом у периоду између 23 и 06 сати, да за ове особе важи нулта толеранција на алкохол и да се удвоструче казне уколико се у колима налазе и малолетна деца.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару