Читај ми!

Настављена "окупација" биоскопа "Звезда"

Група од око 200 младих људи незадовољна стањем у култури и пропадањем биоскопа наставила је "окупацију" биоскопа "Звезда".

Они су од јутрос, после ноћи проведене у биоскопу, са метлама у рукама и заштитним маскама, почели са чишћењем оронулог биоскопа, како би му повратили стари сјај и како би све било спремно за данашњу пројекцију филма "Тмина" Луке Бурсаћа, преноси Бета.

Млади су синоћ "окупирали" биоскоп и одржали незваничну премијеру филма "Непослушни" редитељке Мине Ђукић.

"Предуго смо гледали како се продају биоскопи, труну музеји, пропадају библиотеке, како се уметност претвара у робу, а културна добра у приватни посед", навели су представници те групе.

Додали су да сала некадашњег биоскопа "Звезда" представља културу Србије данас - простор хладан, мрачан и празан.

"На тим рушевинама, отварамо Нови биоскоп. Премлади смо за носталгију и престари за чекање. Боља времена не долазе, она се стварају тамо где се затекнемо и са оним што имамо", навели су представници ове групе.

Приказивању филма "Непослушни" присуствовао је редитељ Горан Марковић, који је оценио да је овај гест веома значајан јер показује да се млади људи не мире са очајном ситуацијом у српској култури.

"Ово није само биоскоп, ово је парадигма за целу ову земљу и стање у култури и нашим животима", рекао је Марковић.

"Чињеница да неко откључава ова закључана врата је можда почетак нечега што бисмо могли назвати преузимањем ствари у своје руке, руке младих људи који морају да живе будући живот овде", рекао је српски редитељ, наводећи да је дошао и како би подржао своје бивше студенте.

Редитељка Мина Ђукић истакла је да се ова акција не тиче само њеног филма.

"У потрази за простором и контекстом за премијеру филма дошла сам на идеју да је ово можда идеално. Ово не можемо сматрати премјером већ тајном пројекцијом. Смисао пројекције је виши циљ, ослобођење бископа", рекла је Ђукић.

Филм "Непослушни" званично ће бити приказан на Фестивалу ауторског филма у Београду који се одржава од 26. новембра до 3. децембра. Приказан је премијерно на фестивалу у Санденсу ове године.

Пре приказивања филма, глумица Ана Марковић прочитала је манифест под називом "Ми смо овде и биоскоп је наш" у пуној сали руинираног биоскопа "Звезда", позивајући на акцију све "које не желе да живе у Београду у којем је брига о култури постала вишак".

"Позивамо на храброст и племенитост... Све оне који не желе да живе у Београду без иједне градске биоскопске сале, у коме музеји стоје запечаћени, који не желе да гледају како пропадају библиотеке и како се културна понуда своди на баналност и покоји инцидент", додаје се.

"То што култура одумире, не значи да би је требало пустити да умре", наводи се у манифесту ове групе.

Група младих најавила да ће и у наредним данима наставити са приказивањем филмова и одржавањем трибина о могућностима постојања независног простора за филм и друге облике уметности.

После великих купопродајних махинација које су бизнисмена Николу Ђивановића одвеле и у затвор, 14 биоскопа "Београд филма" остало је затворено или продато за друге намене.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару