Читај ми!

Спорови Града и инвеститора у катастру

Дирекција за грађевинско земљиште упозорила је нотаре да су дужни да пре овере купопродајних уговора обавесте грађане ако постоји спор између Града и инвеститора који нису платили градско грађевинско земљиште, што грађани могу проверити и у катастру. Борислав Пекић добија споменик на Цветном тргу, рекао Горан Весић.

Како је објаснио градски менаџер Горан Весић, претходне недеље су, на иницијативу Дирекције, у катастар уписане забележбе спора за све непродате станове, за све инвеститоре који нису испунили обавезу за плаћање градског грађевинског земљишта, преноси Танјуг.

Дирекција за грађевинско земљиште упутила је писмо Нотарској комори у коме је упозорила нотаре да су обавезни да пре овере купопродајних уговора грађане обавесте уколико постоји забележба у катастру о постојању спора између Града и инвеститора који дугују за грађевинско земљиште.

То, како је рекао Весић, значи да грађани који купују станове могу у катастру да провере оне који им продају станове, што је, како каже, важно "да не би куповали станове од оних који варају државу".

Весић је након обиласка реновираног базена "Ташмајдан", поновио да компаније и инвеститори дугују Граду око 25 милијарди динара као накнаду за градско грађевинско земљиште.

"То је урађено из два разлога, прво да бисмо повећали наплату, а инвеститорима смо омогућили и да исплату обаве на рате, али и да бисмо заштитили грађане да не дођу у ситуацију да купују од оних који варају државу", истакао је Весић.

Верује да ће мере бити успешне и да ће се наплата повећати. "Новац од грађевинског земљишта може се користити само за инфраструктуру, односно за путеве, водовод, канализацију од чега ће сви грађани имају користи. С друге стране, штитимо и компаније које уредно измирују обавезе према држави", подвукао је Весић.

Додао је и да убудуће инвеститори неће добијати употребне дозволе ако немају доказе да су уредно измирили обавезе према граду.

На базену "Ташмајдан" завршена је прва фаза радова на реконструкцији, у коју је уложено око 600 милиона динара, а малишане током предстојећег распуста чека богат рекреативни програм, не само на "Ташу" већ и у другим спортско-рекреативним центрима.

Весић је рекао да ће до наредне јесени стадион "Ташмајдан" бити у потпуности завршен.

Градски менаџер је изјавио  је да ће град почетком децембра изаћи са планом преуређења центра града, који, између осталог, предвиђа да на Цветном тргу буде подигнут споменик књижевнику Бориславу Пекићу.

Он је рекао и да је град добио неколико иницијатива да се подигну споменици краљу Петру Првом и краљу Александру Карађорђевићу и да ће те иницијативе бити прихваћене.

"Сматрамо да они заслужују споменике у Београду, и то што они немају споменике, а краљ Александар чак ни улицу, говори о томе како се ми односимо према прошлости", рекао је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару