Читај ми!

Вербић: Нема решења за штрајк просветара

Министар просвете и науке Срђан Вербић каже да је састанак са представницима синдиката просвете и министром финансија Душаном Вујовићем завршен без договора и да не верује да ће се окончати штрајк у просвети. Немамо решење које би у овом тренутку прекинуло штрајк просветара, поручује Вербић. Синдикат поручује да се штрајк наставља.

Министар Срђан Вербић је новинарима после састанка у Београду рекао да је разговор "ипак био конструктиван" и "уз висок степен разумевања", преноси Бета.

"Ми се веома добро разумемо, само нам недостаје новац", додаје Вербић и понавља да није могуће изузимање запослених у просвети од смањења плата за десет одсто.

Министар Вербић додаје да у овом тренутку нема решења које би прекинуло штрајк просветара. 

Додаје да ће се план за 2015. годину и решавање неких проблема правити сада, али да то не уклања разлоге за штрајк и да не верује да ће штрајк бити прекинут.

Упитан шта ако штрајк буде трајао цело прво полугодиште, Вербић каже да очекује да се штрајк прекине јер свима доноси штету.

"То никако не може да поправи наше односе, може их само покварити", поручује Вербић.

Према његовим речима, на данашњем састанку с министром Вујовићем било је речи о средњорочном плану за помоћ просвети, а неке од тема биле су и уређење платних разреда у јавном сектору и потписивања новог колективног уговора.

"Треба нам више времена и умећа да тај предлог саставимо и уредимо како треба", истиче Вербић.

Министар просвете каже и да никада неће рећи за просвету оно што се може чути за друге ресоре – да они којима се не свиђа у државном сектору иду у приватни.

"Ја то никада нећу рећи, јер се плашим да би то могло и да се деси и да на тај начин изгубимо најбоље и најквалитетније наставнике", наглашава Вербић.

Следеће недеље требало би да почне рад групе која ће се бавити колективним уговором. У њеном саставу ће, поред представника синдиката просветних радника, бити и представници министарстава задужених за питања образовања.

Четири репрезентативна синдиката запослених у просвети – Грански синдикат просветних радника "Независност", Самостални синдикат, Унија просветних радника и Синдикат образовања, штрајкују од понедељка, 17. новембра, скраћењем часова на 30 минута.

Синдикат: Штрајк се наставља 

Штрајк просветара се наставља, а следеће седмице почеће преговори око израде колективног уговора, поручио је председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић након састанка са министрима просвете и финансија Срђаном Вербићем и Душаном Вујовићем, преноси Танјуг

Матијевић каже да на састанку репрезентативних синдиката с представницима Владе није пронађено решење за захтев просветара да буду изузети од смањења плата од 10 одсто, што је један од основних разлога за штрајк.

"У овом тренутку представници Владе не виде начин да се то реши, у неко догледно време можда се договоримо", истиче Матијевић.

Оцењује да за изузеће просветара од смањења плата није потребан велики новац из буџета, већ да је то више "ствар добре воље".

"Ма колико министар просвете био фаталиста и веровао у неумитност – да се ништа не може променити, ми као синдикат сматрамо да се нешто може променити ако буде добре воље", наводи Матијевић.

Јерков: Решење постоји, Вербићева изјава дрска

Председница скупштинског Одбора за образовање и науку Александра Јерков поручује да решење за штрајк просветних радника постоји, а то је изузеће из смањења плата и увођење платних разреда, преноси Танјуг.

Александра Јерков је у саопштењу достављеном медијима оценила да је изјава министра просвете Срђана Вербића да за штрајк просветара нема решења – "дрска колико и неистинита".

Наводи да су плате запослених у просвети смањене на 36.000 динара, а да истовремено постоје јавна предузећа у којима просечна зарада износи 140.000 динара.

"То што министар нема храбрости да се супротстави лажним мерама штедње које спроводи влада Александра Вучића у којој и сам седи, ни на који начин га не ослобађа одговорности за штрајк и штету коју наноси", наводи Јерков.

Сматра да је министар изношењем очекивања да се штрајк прекине, иако нема намеру да испуни захтеве просветара, показао исто лицемерје као и његове колеге у Влади, које се на исти начин опходе према адвокатима, лекарима и радницима у штрајку.

Председница скупштинског Одбора за образовање и науку каже да је министар био дужан да се супротстави мерама које неће донети уштеду у републичком буџету и да објасни да нису проблем плате наставника од 40.000 динара него плате у појединим јавним предузећима од 200.000 динара.

"Сада, када је све то пропустио да уради, дужан је да пронађе решење уместо што учитељима, наставницима и професорима који штрајкују због 4.000 динара објашњава да решења нема. Уколико за то није способан – нека поднесе оставку", поручује Александра Јерков.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару