Вулин и амбасадор УАЕ обишли куће у Ваљеву

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Уједињених Арапских Емирата Џума Рашид Сејф Зајид Ал Дахери обишли су радове на изградњи четири куће у Ваљеву, које се граде донацијом УАЕ.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин истиче да Србија има пријатеље и на Истоку и на Западу и да води политику која омогућава нова пријатељства, а да су УАЕ на примеру изградње кућа у Ваљеву, као и донацијама у Крупњу у Обреновцу, показали да су били са људима који су патили и којима је било тешко, преноси Танјуг.

"Можемо само да будемо неизмерно захвални. Уједињени Арапски Емирати нису земља која нам нешто дугује, нисмо их задужили, а они су потпуно уз нас. То је нешто што морамо да ценимо", каже Вулин.

Истиче да се у Ваљеву граде четири куће из донација УАЕ, девет кућа из донација ЕУ и 13 кућа које се такође граде из донација ЕУ, али радове спроводе Уједињене нације.

Вулин каже да је држава много урадила и обезбедила помоћ и за оне којима куће нису срушене, али којима је потребно реновирање.

Додаје да је држава обезбедила помоћ за пресејавање 180 хектара земље, као и материјалну помоћ за све погођене поплавама.

"Нажалост, било је покушаја злоупотребе помоћи и према онима који су то радили биће предузете одговарајуће санкције. То је на Тужилаштву, нека правосудни органи покажу како пролазе они који покушавају да искористе народну муку и несрећу", истиче Вулин.

Он је захвалио и владама Јапана и Алжира на помоћи у отклањању последица поплава.

Амбасадор УАЕ каже да су Уједињени Арапски Емирати донирали новац за изградњу четири куће у Ваљеву и да је то поклон њиховог народа, како наводи "од срца срцу".

"Ово потврђује блиске везе између две земље које ће да расту. Ту смо да пружимо помоћ, надамо се да неће бити нових природних катастрофа. Желимо да ове породице у Ваљеву проведу зиму безбедне, добро је што је рок за усељење 6. децембра пре зиме", истиче амбасадор.

Четири куће које се граде у Ваљеву из донација УАЕ намењене су породицама Пешић, Ракић, Јовичић и Јанковић, а куће су величине 60, 80 или 100 квадратних метара.

Стална координаторка УН у Србији и стална представница програма УНДП Ирена Војачкова Солорано изразила је задовољство што су сви радили и реаговали брзо како би куће биле изграђене.

"Радујемо се што ћемо им ускоро уручити кључеве", истиче Ирена Војачкова Солорано.

Директор Канцеларије Владе за обнову после поплава Марко Благојевић каже да Канцеларија настоји да буде у комуникацији са свима који пружају помоћ поплављенима, која год врста помоћи да је у питању, као и са свима који зидају куће, како би се на ефикасан начин располагало ограниченим ресурсима.

"У овом тренутку, захваљујући свим донаторима, имамо на располагању довољно кућа, довољно новца да исплатимо помоћ свима којима су куће срушене и новца да исплатимо материјалну помоћ за оштећене стамбене објекте", додаје Благојевић.

Према његовим речима, за изградњу кућа, укључујући и три општине на истоку Србије, потребна је помоћ свих људи, организација и фондација.

Благојевић каже да су негде радови на изградњи кућа у поодмаклој фази, као што је то случај са четири куће у Ваљеву, наводећи изградњу кућа у Обреновцу - 25 кућа из донације Кувајта, 14 кућа из донације УАЕ, осам из донације ЕУ, као и 17 кућа у Крупњу.

Додаје да се ради на томе да се радови убрзају и заврше у року од месец дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару