Читај ми!

Тајне царског града Сирмијума

Током систематског ископавања северног дела комплекса Царске палате Сирмијум, пронађени су делови скулптуре од материјала који је у то време био редак и скупоцен.

Делови главе, тела и богато набораног огртача од порфира, испод земље били су 17 векова. Пурпурни камен је експлоатисан у Египту и од њега су прављене само фигуре царева. Порфир је симболисао њихову снагу и апсолутну моћ.

"Ови налази су изузетно ретки, најпознатији се чувају у Ватикану и Венецији и представљају сва четири цара тетрарха. Могуће је и да овде имамо композицију од сва четири али у сваком случају од најмање два цара", каже научна саветница Археолошког института Ивана Поповић.

Ове године откривено је педесетак фрагмената порфирне композиције. За једномесечно археолошко истраживање, обезбеђено је милион динара. Претходних година, на истом локалитету, пронађене су и мермерне главе женских божанстава.

"Сви ови налази сведоче да је ово био Царски град, да се налазимо у Сирмијуму и колико је ово значајно место за археолошка истраживања", истиче директора Музеја Срема Даница Драгичевић Ђукић.

Пре Константина, цареви су прогонили хришћане, који су касније, због тога, уништавали њихове статуе. У Сремској Митровици, између осталог, пронађени су и делови мермерних стубова.

"Цела грађевина коју су чиниле базе стубова представља један сакрални објекат кружне конструкције који је имао отприлике 14 метара пречника и у чијем средишту се налазила нека од битних скулптура за тај период", каже научки сарадник Археолошког института Сетфан Поп-Лазић.

Стотине квадратних метара некадашњих луксузних просторија и тргова, у Сремској Митровици данас се налазе испод модерних зграда и улица.

Порфирна композиција и велики стубови, према речима стручњака, потврђују да је Сирмијум био значајан за цареве и пре Константина, који је у њему од 320. до 325. године имао званичну резиденцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи