Студенти ослобођени бројних такси

Саветник министра просвете Милован Шуваков каже да је Универзитет у Београду прихватио препоруку Министарства o томе које редовне услуге факултети не смеју да наплаћују. Позива и остале универзитете у Србији да учине исто.

Милован Шуваков наводи да је Савет УБ прихватио да се не наплаћују предавање и вежбе - редовна настава, два изласка на испит, све предиспитне обавезе.

Такође, неће се наплаћивати овера семестра и упис године, пријава, израда и одбрана завршног рада на свим нивоима, истакао је Шуваког гостујући на РТС-у.

"Министарство је изашло са препоруком универзитетима који по закону треба да лимитирају шта то спада у редовне услуге које факултети не смеју да наплаћују", каже саветник министра.

Шуваков подсећа да препоруке Министарства нису обавезујуће и да Министарство по закону нема могућност да наметне факултетима шта може да се наплаћује ван школарине.

Додаје да универзитети имају могућност да донесу одлуку коју факултети морају да поштују.

"Зато служе универзитети као капе, да дефинишу где је граница, шта може, а шта не може да се наплаћује", подсећа Шуваков.

Говорећи о школаринама, саветник министра истиче да високошколске установе морају да их установе пре почетка године.

Према његовим речима, сада је уведено да факултети цене морају да објављују на веб-сајту, чиме је транспарентност подигнута на виши ниво.

Оно што је Савет усвојио, како каже, почеће да се примењује осмог дана од објаве у универзитетском гласнику.

"Претпостављам да ће факултети већ сада ускладити ценовнике у складу са одлуком универзитета", закључује Шуваков.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи