Читај ми!

И подстанарима помоћ због поплава

Око 2.000 породица, углавном подстанара, новом уредбом Владе имаће право на новчану помоћ како би им се надокнадила штета од поплава. У зависности од висине штете, добиће бесповратну помоћ од 24 до 144 хиљаде динара за обнову покућства.

Вода је уништила туђи дом али и подстанари су остали без ствари. За такав губитак, до сада, није било решења.

Подстанар Слободан Миловановић каже да су сви уређаји пропали и да их нико није контактирао, а у међуврмену је добио отказ јер се није могло живети у влази.

Иако су поједини станодавци наплатили штету од државе, нису помогли својим станарима да надокнаде изгубљено - зато је 290 подстанарских породица у Обреновцу основало удружење и затражило одштету.

Невенка Стевановић из Удружења поплављених подстанара Обреновац каже да никакву помоћ није примила, само флашицу воде.

Невенка рекла је да јој станодавац није понудио помоћ и да се нада, како каже, бар хуманој помоћи од Владе Србије.

Многи подстанари су изашли из домова када је вода ушла и више се нису вратили - па је зато тешко проценити штету.

"Свако ко је затечен у домаћинству и ко је тако заведен да је подстанар имаће право да по програму добије решење о исплати државне помоћи. Тај програм ће дефинисати величину средстава која ће бити отприлике у висини куповине комада или неколико комада покућства", каже Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Највише евидентираних подстанара има у Обреновцу, а у канцеларији се надају да ће успети да им надокнаде изгубљено.

"Онима који ту живе иако нису власници нанета је штета на покретној имовини и оно што тежимо да урадимо овим програмом је да помогнемо станарима да обнове покућство - и то није програм обнове објеката, већ програм обнове покућства", каже директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић.

До сада је држава исплатила новац за више од 15.000 домаћинстава у Србији и за то издвојила више од три милијарде и 600 милиона динара.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару