Читај ми!

Вербић: Образовање, прилика за свако дете

Министар просвете Срђан Вербић каже да образовање мора да прати савремене токове европског система образовања, да негује дух толеранције и да створи образовање које ће пружити прилику сваком детету.

Министар Вербић је говорио на комеморативној академији у Првој крагујевачкој гимназији основаној пре 181. годину, која обележава свој дан и сећање на страдање ђака и професора 21. октобра 1941. године у Другом светском рату.

"Наш задатак је да створимо образовање које ће пружити прилику сваком детету, без обзира из ког дела земље долази и који му је матерњи језик, да ли је припадник неке од осетљивих група или је изузетно амбициозан и напредан", рекао је Вербић.

Вербић је додао да је унапређење система образовања дуготрајан и тежак посао у коме морају да учествују сви његови чиниоци, сви заједно, не само они који раде у образовном систему него сви који живе у Србији јер су сви заинтересовани и на неки начин акционари образовног система ове земље.

Према речима Вербића, свуда у свету је образовање пред огромним изазовима и то није карактеристика само Србије.

"Нико не може да направи прогнозу шта ће нам бити потребно за пет или десет година", рекао је Вербић и закључио да данас најважније понети из једне гимназије вештину како да се учи. 

Министар Вербић је претходно посетио најстарију школе у Шумадији - ОШ "Прота Стеван Поповић" у селу Чумић код Крагујевца, где је поручио да је важно да запослени у школама раде и на развојним пројектима за проширивање делатности школа.

"Проширивање делатности није важно само за сеоске, већ за све школе у целини зато што постоје могућности, знање, технички услови да запослени у школама раде још нешто сем наставе", рекао је Вербић и додао да је циљ да све школе раде једносменски.

У том случају, додао је, школе би имале довољно времена да пружају услуге не само ђацима из те школе, већ и из других, а и локалној заједници.

Директор школе Александар Јовановић говорио је о развојним пројектима на којима та школа ради, међу којима је и образовни туризам.

Јовановић је додао да је реч о формирању етно парка "Протино село" у близини школе које би могло да постане место које би посећивали ђаци из целе Србије, јер је реч о школи која је 2014. обележила 222 године постојања и међу пет је најстаријих у земљи.

Основна школа "Прота Стеван Поповић" изграђена је 1792. године и данас је пред рушењем. Школа са истим називом пресељена је и налази се на два километра од прве Протине школе.

Школу похађа 126 ученика у 10 одељења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару