Читај ми!

Протест адвоката испред Владе

Више хиљада адвоката протестовало испред зграде Владе Србије. Поручују да им је одузет вековни позив и да је нарушена владавина права, али и да су спремни да преговарају и реше проблем.

Председник Адвокатске коморе Драгољуб Ђорђевић рекао је и да "овакво непоштовање независне професије само говори о томе да је Европска комисија била у праву када је казала да је реформа судства неуспела" и поручио својим колегама да ту могу да стоје још "минут, 10 минута или сат", али да их нико неће чути.

Министарство правде је саопштило да не игнорише проблеме и захтеве адвоката у Србији већ управо обратно – да је отворено за дијалог и конструктивно решавање свих проблема у институцијама и без уцена.

На протесту се окупило око 2.000 адвоката који су носили транспаренте "Адвокати су у праву", "Док Устав не важи ми смо на стражи", "Богат, богатији, нотар", "Министре, као што видиш, сви смо у судницама", "Буна на нотаре" и тражили оставку министра правде Николе Селаковића, преноси агенција Бета.

Ђорђевић је нагласио да је адвокатури одузет вековни позив и да је тиме озбиљно нарушена владавина права. Он је рекао да оно што 8.500 адвоката на дневном нивоу може да уради не може 90 нотара и додао да је та професија уведена мимо икаквог закона.

"Адвокати ће бити задовољни да се вратимо на одредбе закона из 2011. године, да се укине ексклузивност за јавне бележнике", истакао је Ђорђевић и додао да овде не треба да победи ни адвокатура ни држава већ да "морају да победе грађани, владавина права и сигурност правног поретка".

Ђорђевић је рекао да министар правде није компетентан и, адресирајући своје речи на председника Владе Александра Вучића, рекао да, ако је борба против корупције истинита, она не може бити само декларативна већ суштинска. Он је позвао премијера да каже "не" јавним бележницима које је окарактерисао као "нови извор корупције".

"Дајте нам неког разумног да му објаснимо у име 8.500 грађана који су завршили правни факултет и положен правосудни испит где сте погрешили, за пет минута ћемо решити проблем", поручио је Ђорђевић.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић истакао је да адвокати "не раде ово само у свом интересу, него и у интересу грађана", јер су "грађани ти који треба да осете благодети владавине права".

"Не знам шта треба да се догоди да би се власт уверила да смо у праву. Ми смо овде и надам се да ћемо бити позвани на преговоре. А ако не буде тако, мислим да ће брзо доћи до одлуке Уставног суда која ће бити онаква какву смо ми тражили", нагласио је Шошкић.

Он је додао да адвокати неће прихватати никаква половична решења, већ да једино решење може да буде прихватање оних и онаквих захтева какве је Комора изнела.

На једночасовни протест стигли су адвокати из целе Србије.  

"До сада нас нико није чуо, нико није имао слуха за наше захтеве. Зато смо били принуђени да дођемо овамо", истакла је Бранкица Орловић из Адвокатске коморе Ниша. 

Адвокати у Београду су штрајк започели 13. септембра, а у целој Србији штрајк је почео 17. септембра. Захтевају умањење пореза, измене Закона о јавном бележништву и оставку министра правде.   

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару