Читај ми!

Синдикат просветара за среду најавио штрајк

Синдикат радника у просвети Србије најавио је да ће "због никад горе ситуације у просвети", сва четири синдиката у среду изаћи на улице.

Пошто су два пута изиграни, синдикатима не преостаје ништа друго него - протест и штрајк. Прво једночасовни, затим овај једнодневни, а после ћемо већ видети, поручили су синдикалци на челу са Слободаном Брајковићем, преноси Бета.

"Наде су нам изневерене", наводе организатори и позивају све запослене у просвети да се придруже штрајку и протесту.

Просвета никада од 2002. године није стајала лошије, плате никада нису биле мање, а синдикати никада нису тражили мање.

"Овога пута, синдикати траже да образовање буде изузето из смањења плата, као и да се одмах приступи преговарању о новом Посебном колективном уговору", наводи се у саопштењу Синдиката.

Образовање је до 2008. бележило релативни раст зарада, да би почетком 2008. достигло толико очекиване плате, 30 одсто веће од просека у Републици. Од тада просвета бележи невероватан пад, тако да је у овом тренутку плата у средњој и основној школи једва 39.000 динара, што је далеко испод републичког просека. 

Током 2014, сви синдикати просвете, у нади да ће најављени платни разреди битно поправити стање у образовању, преговарали су прво са министром финансија Лазаром Крстићем, а затим са министарком државне управе Кори Удовички.

"Обоје су нам обећавали увођење платних разреда, који би исправили велику неправду по питању бриге државе о образовању. Шта се испоставило? Крстић је нестао, а Удовички нас је изиграла.

Испоставило се да платних разреда неће бити, бар не у оном смислу да професор у школи има већу плату од возача саветника председника општине Бабушница", додаје се у саопштењу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару