Читај ми!

Вулин: Пад незапослености у Србији

Према последњим статистичким подацима, стопа незапослености у Србији пала је на 20,3 одсто и то је седми месец за редом у којем се број незапослених у нашој земљи смањује, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

"То је добра вест. Стопа незапослености константно опада већ седми месец, а у септембру је смањена за 0,5 одсто у односу на претходни месец", рекао је Вулин на конференцији за новинаре и подсетио да је након промене власти 2012. године стопа незапослености била око 26 одсто.

Вулин је нагласио да је у периоду од 1. јуна до 30. септембра ове године Инспекција рада извршила 16.893 надзора код 354 послодавца, а као резултат рада инспекције запослено је 14.464 људи.

"То су људи који су већ радили, али их њихови послодавци нису пријављивали. Добили су посао зато што је Инспекција рада спроводила закон, зато што је имала већа овлашћења на основу Закона о раду и зато се боље повезала са централним регистром обавезног социјалног осигурања", нагласио је министар.

Вулин је подсетио да је, поређења ради, у целој 2013. години по истом основу запослено 4.290 људи.

Директор Инспектората за рад Бојан Јоцић напоменуо је да је тек у петом месецу, на последњој контроли која је рађена у области грађевине, почео да пада број особа која раде на црно.

Раст запошљавања у време сезонских радова, када је посао добијало више од 20.000 радника месечно настављен је и у септембру. Уочљив је и раст запошлавања на неодређено време.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да је у односу на исти период прошле године, ове има педест одсто особа више запослено на неодређено време.

На евидинецији незапослених и даље је око 68 одсто дугорочно незапослених, који посао траже дуже од годину дана. У порасту је запошљавање радника старијих од 50 година.

Министар Вулин је најавио да ће изменама закона особе на евиденцији бити у обавези да активно траже посао, да стичу нова знања и преквалификације како би се запослили.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару