Мушкарци у штиклама против рака дојке

Традиционалну "розе шетњу" отворила је симболична трка, којом су трчали мушкарци у розе штиклама. Тако су послали јединствену поруку колико је подршка свих кључна у борби против рака дојке.

Циљ шетње је да се пажња јавности скрене на чињеницу да је ова врста канцера водећи узрочник смрти код жена, упркос чињеници да је излечива кад се открије на време.

Национални координатор за скрининг карцинома дојке Института Батут Љиљана Лазић указала је да је Министарство здравља пре скоро две године покренуло скрининг на карцином дојке.

Навела је да је позивано 130.000 жена, да је 65.000 одрадило мамографију. Било је око 4.000 позитивних налаза и око 200 потврђених карцинома.

"Ради се о здравим женама које нису имале никаквих симптома и које су дошле на скрининг мамографију нашим позивом. Ми смо за ових годину и десет месеци спасили 200 жена од карцинома дојке иако оне и нису знале да су оболеле", нагласила је Лазићева.

Министар здравља Златибор Лончар указао је да се раним скринингом, али и бројним акцијама попут ове данашње, полако буди свест код жена и да се смањује смртност од карцинома дојке,

Ипак, министар Лончар није у потпуности задовољан и каже да мора много више да се уради.

"Најважније је да жене схвате да је карцином дојке излечива болест и да нема разлога да долазе у фазу када се болест тешко лечи или не може да се излечи", рекао је Лончар.

Министар је нагласио да је потребна превенција не само за ову већ и других болести и да ће то убудуће бити стратегија Министарства здравља.

У шетњи је учествовао и амерички амбасадор Мајкл Кирби, који је истакао да је посебно задовољан што ова акција сваке године све више добија на масовности.

Како је рекао, "болести се не треба стидети" и дужност је мушкараца да подсећају жене у породици да иду редовно на прегледе.

Кнез Михаиловиом улицом прошетала је и шефица преговарачког тима за приступање ЕУ Тања Мишчевић. Рекла је да је дошла као грађанка и као жена која је у својој породици имала ситуацију да се сусретне са овом опаком болешћу.

"Ово је велика акција која је веома важна нама женама, која ће нам помоћи да схватимо колико је опака болест која се у раној фази може лечити", нагласила је Мишчевићева.

У Србији годишње од рака дојке оболи приближно 4.000 жена, док око 1.600 умре од ове опаке болести. Недовољна превентива, између осталог, учинила је да учесталост ове болести већ 30 година непрекидно расте како у Србији, тако и у свету.

Све заинтересоване пролазнице Кнез Михаиловој улици могле су да добију од запослених из Института Батут и Институт за онкологију Србије информације о самопрегледу и о начину превенције рака дојке.

"Розе шетњу" у оквиру кампање "Милион разлога зашто желим свет уз тебе" организовали су компанија "Авон", телевизија Б92, Америчка амбасада у Србији и Министарство здравља, а подржали су је бројни лекари и јавне личности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару