Министарство поново позива адвокате на разговор

Државна секретарка у Министарству правде Биљана Павловић поново је позвала представнике адвоката на преговоре да би се постигао договор и окончао штрајк.

"Ми њих и даље позвамо на разговоре и преговоре како би почели да раде и како грађани не би више трпели штету, али било би добро да из Комора дође неко чија се реч слуша и који ће да испоштује оно што ми на састанку договоримо", рекла је за агенцију Бета Биљана Павловић.

Додала је да је до сада одржано неколико састанака, највише са председницима Адвокатских комора Србије и Београда, на којима је, како каже, постигнут договор, али се то касније оповргне.

"На разговорима се једно договори и после они кажу да је то било њихово лично мишљење и да то њихови Управни одбори на подржавају", казала је она.

После последњих разговора прошлог петка, 10. октобра, Министарство правде је саопштило да је постигнут договор са адвокатима и да они прекидају штрајк, што су они оштро демантовали.

Биљана Павловић је навела да има адвоката који би да раде, али се не усуђују.

"Морам рећи и да они врло често проширују своје захтеве. На почетку су тражили смањење пореза, и када смо анимирали Министарство финансија, проширили су своје захтеве на измене сета закона који се односи на јавне бележнике", рекла је државна секретарка.

Данас је тачно месец дана од штрајка адвоката, који су штрајковали и у јулу, због повећања стопа за обрачун паушалног пореза.

Председник Адвокастске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је за агенцију Бета да је месец дана штрајка адвоката сигуран знак да нешто није у реду у правосуђу и да треба предузети много ствари како би се постигла правна сигурност.

"За ових месец дана имали смо прилику да се уверимо у непоштовање институције адвокатуре у Србији која баштини 150 година, а развијена адвокатура значи висок степен демократије и развоја друштва", оценио је Ђорђевић.

Због штрајка адвоката дошло је до застоја суђења највише у кривичним предметима, одлажу се истраге и саслушања у полицији и тужилаштву.

Како је речено агенцији Бета у једном од највећих судова у земљи, Вишем суду у Београду, свакога дана због штрајка адвоката одложи се око 30 суђења. Додали су да је јуче одложено око 40 рочишта, јер се суђења у кривичним стварима не могу одржавти без присуства адвоката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару