Модернизација националне службе безбедности

Директор БИА Александар Ђорђевић изјавио је да је пред том Агенцијом период реорганизације са циљем успостављања модерне националне службе безбедности, у складу са тековинама савременог европског пута, који наша држава баштини.

На обележавању Дана БИА, којем су присуствовали премијер Александар Вучић, председница Скупштине Маја Гојковић, министри и друге званице, Александар Ђорђевић рекао је да је неопходно унапређење нормативног оквира који уређује рад Агенције, изградњу модернијег и функционалнијег организационог система, подизање професионалних стандарда и обезбеђивање профила кадрова специфичних знања". 

Како је рекао, успостављање нових стандарда, посебно у погледу професионализма, стручности, поштовања законитости у раду, осавремењивање организације и метода рада и вредновање резултата на основу егзактних показатела, били су приоритети у протеклих годину дана, преноси Танјуг.

"Чињеница је да ово нису нимало лака времена за актере у области безбедности. Република Србија, нажалост, не од скоро, изложена је веома озбиљним безбедносним претњама. Благовремено идентификовати те претње, тачно оценити степен њихове опасности и адекватно им се супротставити, представља кључ успешног рада Агенције", оценио је Ђорђевић.

"Само летимично набрајање претњи безбедности Републике Србије - сепаратистичке тенденције на појединим деловима територије, тероризам (посебно верски мотивисан), утицај страног фактора усмерен против виталних националних интереса, организовани криминал који угрожава основе економског система државе, нестабилно окружење, опасност од епидемије заразних болести, економске и социјалне тензије - довољно говоре о одговорности ове генерације припадника Агенције", упозорио је Ђорђевић.

Директор БИА је навео да су период од последњих годину дана, када је у питању рад Агенције, обележили интензивно ангажовање свих њених капацитета на испуњавању задатака у складу са новоустановљеном безбедносно-обавештајном политиком Владе Републике Србије.

Како је прецизирао, та политика се огледа у стављању акцента на безбедносне појаве и догађаје у окружењу, због чињенице да се регион сусреће са све израженијом тенденцијом радикализације и регрутовања за учешће грађана са ових простора у оружаним конфликтима у свету, што озбиљно увећава степен претње по безбедност државе и угрожава њен међународни кредибилитет.

Указао је и на значај препознавању степена опасности по безбедност Републике Србије од привредног и финансијског криминалитета, којима се угрожава економска стабилност државе, као и достизању високих стандарда у остваривању информативне улоге Агенције, путем благовременог и поузданог информисања креатора политике државе у свим областима. 

Такође део те политике је и у одржавању позиције Агенције у међународној безбедносно-обавештајној заједници, као кредибилног и поузданог партнера, као и поштовање демократске цивилне контроле од стране законодавне, извршне и судске власти, као гаранција да ће бити избегнуте грешке.

"Овде морам да поменем да је и увек критични омбдусман, након извршене контроле, оценио нашу сарадњу као кооперативну, а поступање Агенције као "законито и у складу са позитивно-правним и институционалним оквиром који уређује наш делокруг рада", а што је све у складу са захтевима за цивилном контролом служби безбедности. На то смо јако поносни", истакао је Ђорђевић.

Према његовим речима, протеклу годину обележио је озбиљан допринос борби против организованог криминала у оквиру које је, захваљујући крајње систематичном и самопрегорном раду ове службе, и Дарко Шарић приведен правди. Међутим, додао је, остало је још пуно простора за напредак.

"Ново време, темпо промена у свим областима живота, праћено појавом нових претњи безбедности, неминовно од иниституција као што је Агенција захтева константно прилагођавање и адекватан одговор. У том погледу пред Агенцијом је период реорганизације са циљем успостављања модерне националне службе безбедности, у складу са тековинама савременог европског пута, који наша држава баштини", рекао је Ђорђевић.

Директор БИА је навео и да у јавности постоји стална мистификација рада Агенције и да су присутне и бројне предрасуде, "које са разлогом постоје с обзиром да су у прошлости појединици ове службе били повезивани са трагичним и несрећним догађањима".

"Због свега тога, данас се сусрећемо са непознавањем и неразумевањем опсега рада Агенције, њених надлежности и стварних могућности. Стога је дужност овог руководства да промени слику о Безбедносно-информативној агенцији, држећи њен рад искључиво у оквирима закона", поручио је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару