Културом против тероризма

Kултура је један од најважнијих инструмената људске комуникације и огледало нација, поручио је ирачки амбасадор у Србији Фалах Абдулсада, отварајући отварајући Пету недељу ирачке културе у Србији. Подршка коју Србија пружа Ираку у борби против тероризма представља важну спону у билатералним односима, истакао је ирачки амбасадор.

Пету годину за редом ирачка недеља културе одржава се у Београду. Ове године слоган манифестације је "Културом против тероризма". Циљ ирачке недеље је да прикаже право, културно и хумано лице Ирака. То је и изазов "свим мрачним и терористичким силама које желе да униште више хиљда година културе Ирака и пониште његову цивилизацијску улогу".

Упркос добрим односима између две земље од пре више од пола века, раније није била организована ниједна значајнија манифестација.

"Ово је најбољи начин да представимо ирачку културу и цивилизацију, сва достигнућа, и све оно што су народ и ирачка цивилизација постигли. Желим да нагласим да је ова недеља посебна, јер се дешава у време када синови Ирака воде борбу против терориста. Ми се боримо против ИСИЛ-а", напомиње Фалах Абдулсада, амбасадор Ирака у Србији.

Амбасадор Абдулсада рекао је и да да подршка коју Србија пружа Ираку у борби против тероризма представља важну спону у билатералним односима и додао да је Влада у Београду изразила спремност да обучава припаднике ирачке војске и служби безбедности.

"Поносан сам на то што моја земља не ћути. И зато што смо осудили тероризам и као што га увек осуђујемо, и зато што ћемо помоћи братском Ираку да ова тешка времена боље преброди, и да заједно дођемо до тога да ирачки народ поново живи у слободи", каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

У Недељи ирачке културе сусрешће се наслеђе Тигра и Еуфрата са Савом и Дунавом. Цивилизацијско и културно наслеђе Вавилона, Ашура и Сумера сусретаће се са Винчом. Кроз реч, покрет, цртеж и плес створиће се слика боље будућности.

У четвртак у Дому војске Србије биће отворена изложба сликара Хусеина ел Јемена и Вере Марковић. Последњег дана Пете недеље културе у Галерији РТС-а биће отворена изложба фотографија ирачких артефаката и приказан докуметарни филм "Благо Нермуда".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару