Јесење муке за астматичаре

Јесен је сезона болести дисајних органа и посебно тешко пада особама са бронхијалном астмом. Због повећане влаге ваздуха учестале су и респираторне инфекције. Лекари и тој групи болесника препоручују вакцинацију против грипа који је већ напунио чекаонице домова здравља.

Астма је најчешћа хронична болест деце - има је свако седмо школско дете и једна од 20 одраслих особа.

Болест се не може излечити, али се одговарајућим режимом живота и терапијом добро регулише.

"Физичка активност представља најбољи лек и за бронхијалну астму и за хроничну болест плућа зато што добра вентилација плућа омогућава смањену концентрацију оних алергена који се налазе у спољашњој средини", каже Вукоица Карличић, начелница Одељења за функционалну дијагностику плућних болести ВМА.

Симптоми који могу указати на астму су кашаљ, црвенило коже око очију, шкрипање у бронхијама, испрекидано дисање праћено свирањем у грудима, гушење. Због тога је боравак у ваздушним бањама драгоцен.

Специјалнa болници Сокобања има најсавременије апарате за дијагнозу болести органа за дисање. Због чистог ваздуха и добре респираторне рехабилитације постижу се одлични резултати у терапији астматичара. Болница има и добро едуковане стручњаке.

"Постоји податак који смо ми пратили. Та деца, која на време почну да се лече, забораве да болују од астме јер је то једна опасна болест која ремети психичко стање тих малих болесника", наводи директорка Специјалне болнице Сокобања Љиља Исаковић.

За 35 година постојања те здравствене установе, у њој је боравило више од 300.000 деце и код свих су, каже Исаковићева, дисајни параметри били побољшани.

Крајем недеље у Сокобањи ће се на међународном симпозијуму окупити најпознатији пулмолози.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару