Читај ми!

Несрећа у Књажевцу као опомена и лекција

Координатор у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Биљана Лајовић рекла је за РТС да је уверена да ћемо сви научити веома важну и озбиљну лекцију из онога што се догодило у Књажевцу.

Право детета је и да расте у безбедном окружењу, па нас вести попут трагедије на школском игралишту у Књажевцу обавезују да тражимо одговорност свих који треба да брину о томе.

За непунух месец дана догодиле су се две несреће на спортским теренима у Књажевцу и Барајеву.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Биљана Лајовић, координатор у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, рекла је да је питање одговорности специфично за овакве ситуације зато што се разликује да ли се нешто десило у време наставе или ван наставе, ван неке организације коју школа спроводи, у радно време или у време викенда.

Правила понашања у школи су јасна – дужност ученика је да напусти школско двориште 15 минута после завршеног последњег часа, а када наставе нема, забрањено је да долази у школско двориште или зграду.

Према њеним речима, морало би да се организује исцрпно утврђивање чињеница на основу којих ћемо дати одговор ко је одговоран.

Несрећа у Књажевцу се десила у време викенда. Према њеним речима, неопходно је утврдити чињенице.

"Оно што је извесно и што знам поуздано јесте да је школа увек одговорна за све што се дешава у време наставе, ван наставне активности где је школа организатор или када су укључени наставници у било коју од тих ситуација, када говоримо о екскурзијама или било којим наставама у природи", истакла је Лајовићева.   

Говорећи о томе ко је одговоран за безбедност деце а ко брине о опреми, Лајовићева је рекла да справе имају рок гаранције и упутства о употреби и монтажи, јер су специфичне. 

"Када имате такву ситуацију као што је ова, где су надлежности преклопљене, онда имате додатну отежавајућу околност. Школа је у обавези још од 2003. године да направи акт о безбедности у сарадњи са јединицом локалне самоуправе. То се усваја на школском одбору, који чине три представника родитеља и локалне самоуправе и представници школе и то би требало да буде  документ који треба да се брижљивно анализира и прати његово спровођење, да ли је реална или није, да ли има новца за то или нема", објаснила је Лајовићева.  

Одговарајући на питање где почињу надлежности Министарства, Лајовићева је рекла да би волела да полемика у јавности резултира решењем у коме ће се рећи да Министарство просвете тражи од установе да поштује закон.

"Апсолутно сам уверена да ћемо сигурно научити веома важну и озбиљну лекцију из овога што се догодило и да ће се јасно дефинисати да нема те земље у којој неко може да каже – није наше, јесте наше", рекла је Лајовићева.

Велики број директора је већ јутрос наредио да се провери стање безбедности на потенцијално опасним местима у школи. Јединица локалне самоуправе мора да се укључи у решавање проблема јер зна шта је приоритет за одређену школу, нагласила је Лајовићева.

Према њеним речима, за игралишта на јавним површинама надлежна је јединица локалне самоуправе, општина, град који води рачуна о тим површинама.

"Да се несреће не би поново дешавале, први корак је да проверимо шта се дешава сада. И друга ствар је – ако видимо да се неки кош мрда или непознате људе у школским двориштима, можемо да информишемо школу а она ће обавестити даље. А на јавним површинама постоје јавне службе – правац на врата општине", закључила је Лајовићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару