Читај ми!

Здравље деце кључно за будуће здравље нације

Постоје велике разлике у квалитету лечења деце у Европи. Највећи проблем са здравственом заштитом имају деца имиграната. За боље резултате у лечењу деце потребно је праћење клиничких водича, а веома је важно и да родитељи слушају савете лекара, кажу педијатри.

У Београду се одржава најзначајнији скуп посвећен здрављу деце. Други конгрес педијатара до осмог октобра окупиће више од 450 наших и светских стручњака. Кроз предавања и дискусије, они ће разменити искуства и изнети резултате истраживања у области унапређења здравља деце, квалитета рада педијатријских служби, али и утицаја савременог начина живота на развој најмлађих.

У дану када је у Београду одржана завршна манифестација која је окупила децу из целе Европе, отпочео је скуп који у наредна три дана треба да дâ одговор на питање како да здравствена заштита деце буде боља.

На Другом педијатријском конгресу учествују реномирани предавачи из иностранства, међу којима и представници педијатријских асоцијација Европе.

Лекар Јохан Ехрих из Немачке истраживао је шта здравствени системи у 46 земаља нуде деци.

"Проучавао сам како лече децу и дошао сам до закључка да су разлике невероватне, у квалитету лечења, али и у његовим начинима. Нпр. смртност у Великој Британији је већа него у Немачкој, али то не значи да је у Великој Британији опасније живети. Моја порука је да морамо да учимо једни од других и да у томе нема граница", истиче Ехрих.

Председник Европске академије педијатара Том Стирис објашњава да највећи проблем са здравственом заштитом имају деца имиграната, јер се често ни њихова основна права не поштују у земљи у коју су се доселила.

"Деца пате због илегалних радњи родитеља, азиланти немају добру здравствену заштиту. Добар здравствени систем имају земље на северу Европе – сви становници имају једнака права, имају добру негу, пратеће програме, све плаћа Влада, добар је обухват вакцинацијом", каже Стрис.

Председница Европске педијатријске асоцијације Лејла Намазова Баранова тврди да ће најбољи резултати у лечењу деце бити остварени ако лекари буду пратили најбоље клиничке водиче. Истиче и да је значајно да родитељи прихвате препоруке педијатара јер су они важна карика у лечењу деце.

"Али најважније јесте да за свако дете морамо пронаћи начин да га лечимо, морамо покушати да га лечимо, то је основно људско право, чак и код оних најтежих и можда у овом тренутку још неизлечивих болести. Започели смо занимљив пројекат. Волели бисмо да и Србија у њему учествује. Правимо специјалну књигу за децу", каже Лејла Намазова Баранова.

До среде, на Другом конгресу педијатара Србије биће одржано више од 50 предавања. Наши лекари који брину о деци тврде да је здравствена заштита најмлађих у Србији добра, али да има области које се морају хитно побољшати.

"Миленијумски циљеви које нисмо остварили – неонатологија, вакцинација и дојење", каже председник Удружења педијатара Србије Радован Богдановић.

Учесници конгреса поручују да је за боље здравље деце неопходна заједничка борба и сарадња лекара, политичара, фармацеутске индустрије и медија, али и да је улагање у здравље и развој деце кључно за будуће здравље нације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару