Читај ми!

Језик и култура - мост између Јапана и Србије

Од ове године јапански језик учи се у још четири основне и средње школе у Србији. За ученике тих школа свечани први час наставе јапанског језика одржан је на Филолошком факултету Београдског универзитета.

Још 500 ђака у Београду и Новом Саду од ове школске године учи јапански језик и културу, културу која је по речима професора, попут Србије, живи мост између Истока и Запада.

"Одлучила сам се за јапански јер је занимљив као језик и зато што... па, немају сви прилику да уче јапански у школи", каже Сара Потпара ученица Основне школе "Филип Кљајић Фића".

Многи за сада не знају ни једну реч, али кажу да неће имати проблема са јапанским карактерима, јер све може да се научи.

"Можемо очекивати само задовољство. Стасавање нових генерација јапанолога који ће се учлањивати у Друштво јапанолога Србије, студирати на Филолошком факултету Универзитета у Београду и доприносити сарадњи нашег универзитета и свих привредних, културних и образовних институција са сроднима у Јапану", објашњава деканка Филолошког факултета у Београду Александра Вранеш.

Мултикултуралност је наша реалност. То је живот у 21. веку. Зато треба наћи нове моделе и начине да се људи широм света разумеју и повежу.

"Сви смо свесни потребе и значаја комуникациеј на страним језицима. Велики број ученика основних и средњих школа су заинтересовани на комуникацију на јапанском језику, то свакако треба подржати", истиче министар просвете Срђан Вербић.

Јапански амбасадор је задовољан видљивим резултатима проучавања јапанологије у Србији.

"Србија је спремна да развије учење јапанског језика. Радује ме интересовање младих, пре свега деце, за јапански језик и културу, тако да очекујем да ће сарадња бити још боља", наводи амасадор Јапана у Србији Масафуми Куроки.

Јапански језик се у Београду изучава већ 38 година. На основним студијама тренутно је 200 академаца, на мастер студијама је њих 17, а на докторским десеторо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару